Política 09/12/2015

Rajoy pronostica "sorpreses" el 20-D

El PP es guarda asos a la màniga per si comencen a caure als sondejos interns

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Rajoy ha fet triplet de mítings aquest dimecres: Palma, Pamplona i Saragossa. En la imatge, al míting organitzat pels populars i UPN / EFE

SaragossaUna campanya llampec. Així es poden resumir els actes de Mariano Rajoy. Arribar, parlar i marxar. L’actual inquilí de la Moncloa aquest dimecres ha fet triplet: Mallorca, Pamplona i Saragossa. Cada acte: menys d’una hora. Si el 2011 els populars gairebé emplenaven l’auditori de Sa Riera de Palma amb 3.500 persones, ara Rajoy s’ha conformat amb una breu passejada per un mercat i un acte davant de 300 persones, la majoria pensionistes. Perquè sembli que el president espanyol realment trepitja els llocs, l’equip del PP instal·la a cada míting grans pantalles on projecte les imatges més pintoresques.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A Saragossa no hi podia faltar la basílica del Pilar i el Pont del Tercer Mileni sobre l’Ebre. Centenars de baneres del PP, ben col·locades ja dues abans de l’inici del míting a la cadira de cada simpatitzant, acompanyaven un acte que ha reunit fins a 1.500 persones, el segon més gran de la campanya després d’Algesires -el míting que va convertir-se en l’excusa del president espanyol per no assistir al debat a quatre-.

El discurs de Rajoy ha variat poc des de l’inici de campanya. Repeteix fins a la sacietat la gestió econòmica de l’última legislatura i el missatge de recuperació, així com atia -ell o els que l'acompanyen als mítings- el fantasma d’un triparit contra ell. "Ni el PP ni el Partit Aragonès [amb qui es presenta en coalició a l'Aragó] és un invent de fa mitja hora o producte d'una tertúlia de televisió o el partit d'una sola persona, són organitzacions serioses que han treballat juntes durant molt de temps i que estan disposades a guanyar i governar", ha dit des de Saragossa.

Dimarts, però, va decidir donar el líder del PSOE, Pedro Sánchez, per amortitzat després de demanar als socialistes que es prenguin un temps per organitzar-se i fer plans per al futur. Per intentar rebaixar el 'souflé' després d'aquest missatge, aquest dimecres s'ha acostat per primera vegada a la caravana de periodistes que el segueixen durant els 14.000 km de recorregut previstos per a aquesta campanya. L'únic que ho havia fet fins ara era Sánchez. Rivera pujarà dijous per primer cop al bus de campanya i Iglesias, tot i viatjar amb la premsa, encara no hi ha tingut cap conversa informal.

Rajoy ha assegurat que no es vol posar "en els embolics de ningú", però que pel que observa "hi haurà sorpreses en els resultats". El PP assegura estar content amb els sondejos interns de com està anant la campanya. Els assenyalen que guanyen en vots, mentre que el PSOE i C's retrocedeixen i Podem creix. Però Génova també té en compte que, amb gairebé la meitat d'indecisos, els resultats del 20-D es decideixen cada dia.

Els trumfos secrets del PP

Per això es reserva una bateria d'anuncis de mesures fins el final de la campanya. Un seguit d'asos a la màniga que anirà llançant quan ho vegi més convenient, asseguren fonts populars. "Només em preocupa el que faci el PP i recuperar els vots que hem perdut aquests quatre anys", ha dit sobre les debilitats del PSOE després que la revifada d'Iglesias hagi encès totes les alarmes. El to enigmàtic sobre les sorpreses del 20-D i el fet que no es vulgui posar en els "embolics" de ningú però, han evidenciat que els populars segueixen furgant en la debilitat del PSOE.

Missatge indirecte a Iglesias

Un dels pals de paller dels mítings de Rajoy és quan la defensa la unitat d'Espanya. El candidat popular no ha volgut parlar directament de la condició de Podem de supeditar possibles pactes electorals a un referèndum amb garanties a Catalunya d'aquí un any, però sí que ha reiterat que, mentre el PP sigui al govern, "una part d'Espanya no podrà decidir sobre el que és de tots". "Nosaltres no parlem ni de senats, ni de liquidar pobles, ni de federalismes asimètrics. Parlem del que importa als ciutadans", ha afegit.

"Em prenc els debats seriosament"

Rajoy ja va començar a preparar dimarts el debat amb Sánchez previst pel pròxim dilluns. "Jo em prenc molt seriosament els debats. He anat a molts", ha assegurat després d'enviar la seva número dos, Soraya Sáenz de Santamaría, al debat a quatre organitzat per Atresmedia. "Cadascun fa el que pot. Jo intento tenir les dades fresques i intentaré fer un debat equilibrat i sensat, respectant les regles", ha afegit.

stats