LA LLUITA CONTRA LA CRISI
Política 02/09/2012

Rajoy admet el desgast i reclama més temps per presentar resultats

El president espanyol sap que mesures com la pujada de l'IVA són "doloroses" però està convençut que són l'únic camí possible. Per rebaixar la tensió, promet que al "juny" la situació haurà millorat.

Joan Rusiñol
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, es va desfer en elogis cap al president de la Xunta i candidat a la reelecció pel PP, Alberto Núñez Feijóo.

MADRIDApujar impostos ha estat la principal traïció de Mariano Rajoy al seu electorat. Per això, coincidint amb el primer dia d'aplicació del nou IVA, va garantir que la mesura "no caurà en sac foradat". Segons el president del govern espanyol, els diners addicionals que es recaptin serviran perquè pugui seguir finançant el moll de l'os de l'estat del benestar -educació, sanitat, pensions- i garantir les prestacions d'atur i la "solidaritat" territorial.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ja tradicional míting d'obertura del curs polític del PP a Soutomaior, Pontevedra, es va convertir ahir en un acte de justificació dels vuit mesos de govern i, sobretot, en un intent desesperat per demanar més temps amb l'objectiu de demostrar que les reformes i les tisorades acaben donant fruits. Va garantir que al final del curs, al juny, "les coses estaran molt millor" que ara.

Abaixar l'IVA així que pugui

Rajoy sap que els pròxims mesos seran decisius per al seu executiu. El BCE i el Consell Europeu del mes d'octubre han de presentar mesures que permetin reduir l'ofec dels mercats a les finances espanyoles -amb un previsible rescat tou a Espanya que el govern no confirma- i el PP ha de superar el plebiscit en què es poden convertir les eleccions gallegues i basques del 21 d'octubre. El líder dels populars té clar que s'hi juga molt. Des de Galícia va admetre obertament que "segur" que molts ciutadans li han retirat el seu suport però es va mostrar esperançat que molts d'altres valorin "un govern que com a mínim té coratge i decisió per provar de resoldre un problema que ell no va crear".

Per reconnectar amb la majoria social, va intensificar el discurs de l'empatia cap als espanyols que ho passen més malament. Va reconèixer que l'alça de l'IVA era "dolorosa" però va assegurar que era "imprescindible" i que no hi havia cap altra "alternativa" per compensar la dràstica caiguda dels ingressos. Com ja va avançar dijous, la seva intenció és abaixar l'impost que grava el consum tan aviat com pugui.

Fora de l'acte, i custodiats per agents antidisturbis, un grup d'afectats per les preferents de Nova Galicia Banco van reclamar solucions a Rajoy. En la intervenció es va espolsar responsabilitats: va assegurar que amb un govern del PP aquesta "lamentable" situació no s'hauria produït. Tot i això, va afirmar que fa temps que treballa perquè siguin els mateixos bancs els que paguin els seus errors. Va recordar que la reforma financera aprovada divendres evitarà situacions semblants a partir d'ara. No obstant, cal recordar que la nova normativa obligarà els titulars de preferents de les entitats nacionalitzades a assumir pèrdues.

El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, també va ser a Galícia per fer costat al seu candidat a la Xunta el 21-0, Pachi Vázquez. Va pronosticar un hivern "molt dur" per les retallades de Rajoy: les passades i, segons va avisar, les futures.

Madrid vol contenció verbal

Rajoy no es va estar ahir de presumir de ser el president "més exigent i el que dóna més suport" a les comunitats autònomes i, per això, va exigir "lleialtat" i contenció verbal als seus governs. Segons va dir, sense especificar, alguns discursos "fan mal" als interessos de tot l'Estat. I va llançar un elogi enverinat: "Galícia [governada pel PP] és capaç de fer front als deutes. Desgraciadament, no ho poden dir totes".

stats