NOVA LEGISLATURA
Política 11/03/2016

Rajoy esquivarà el Congrés mentre estigui en funcions

Ara
2 min
El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, assegut al Congrés.

BarcelonaEl president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, no pensa tornar a donar explicacions al Congrés si no és investit de nou en el càrrec. El secretari d’estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, va assegurar ahir que els membres de l’executiu no tenen intenció de comparèixer a la cambra baixa, precisament perquè estan en funcions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ayllón va argumentar que no es poden sotmetre a “les iniciatives de control” perquè els diputats de l’onzena legislatura -escollits a les eleccions del 20 de desembre- no han atorgat la seva “confiança” a l’equip de Rajoy, votat pels parlamentaris de la desena. La Moncloa ja avisa els grups de l’oposició que, si no hi estan d’acord, recorrin a la justícia.

Amb aquest raonament, el president espanyol i líder del PP esquiva assistir al Congrés per donar explicacions sobre l’última cimera europea, en què es va tractar el retorn dels refugiats a Turquia. No obstant això, serà el secretari d’estat per a la Unió Europea qui en desgranarà els resultats en una compareixença “informativa i extraordinària”.

El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va carregar contra aquest posicionament governamental, que va titllar d’“insòlit”. Els socialistes avisen Rajoy que no pot pretendre tenir menys control ara que està en funcions que en altres moments de la legislatura.

Més de 53.000 euros per a Mato

Mentrestant, ahir el Congrés va publicar el llistat d’exdiputats que han demanat cobrar la paga a la qual tenen dret per “indemnització per cessament”. Són 64 persones que van ocupar un escó fins al 20-D i que ara poden rebre 2.813,87 euros mensuals, en un màxim de 24 mensualitat (en funció del temps que hagin exercit el càrrec públic). Entre els que han demanat aquests diners hi ha l’exministra del PP Ana Mato, que va dimitir esquitxada pel cas Gürtel. Ara té assignada la indemnització per a 19 mesos, és a dir, més de 53.000 euros.

stats