RELLEU A LA COMUNITAT DE MADRID
Política 19/09/2012

Rajoy evita de moment la batalla amb l'aguirrisme

S.g.
2 min
Esperanza Aguirre en la roda de premsa de dilluns, en què va anunciar la seva dimissió.

BARCELONA.Amb el fantasma d'un rescat de l'Estat planant a l'agenda de Mariano Rajoy, el president del govern espanyol vol evitar la possible batalla interna en què podria derivar la dimissió d'Esperanza Aguirre. Per això, tot indica que beneirà el delfí de la presidenta, Ignacio González, fins ara fidel vicepresident de la Comunitat a Madrid i principal agitador del sector aguirrista. Per a més endavant queden dos litigis pendents: si ell serà el candidat el 2015 i si Génova li donarà llum verda per presidir el PP de Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president espanyol no posarà el camí fàcil a González. La prova és que va trigar gairebé 24 hores a poder parlar amb Rajoy des que es va fer públic que Aguirre dimitia. Tot i la tardança, la trucada s'interpreta com el vistiplau perquè lideri el govern autonòmic fins a les pròximes eleccions. L'executiu espanyol no pot afrontar en aquests moments una pugna interna entre Rajoy i el PP de Madrid per buscar un successor. El nom de l'actual consellera d'Educació de Madrid, Lucía Figar, ha sonat com a possible alternativa. Però té en contra el fet de ser la dona del diputat del PP i estret col·laborador d'Aznar Carlos Aragonés, un factor que és vist amb recels perquè també la dona d'Aznar, Ana Botella, és alcaldessa de Madrid des que Alberto Ruiz-Gallardón va ser nomenat ministre.

En un moment en què la credibilitat dels polítics està sota mínims, aquesta circumstància, sumada al fet que les dues principals institucions de la Comunitat de Madrid estarien comandades per dirigents que no han estat votats pels ciutadans, pot crear més recels. En tot cas, ningú dubta que Figar és un valor en alça dins del partit.

El mateix projecte liberal

Una altra incògnita és si González completarà els dos anys i mig de legislatura que queden. Si és així, tindrà tots els números per ser cap de cartell a les pròximes eleccions. Per ara actua donant per fet que serà així i ahir va assegurar que l'executiu de Madrid seguirà desenvolupant el projecte polític liberal del PP d'Esperanza Aguirre. Calcula que la setmana vinent podria celebrar-se el debat d'investidura.

Encara ahir diversos dirigents buscaven explicacions a la inesperada dimissió d'Aguirre. El diputat Francisco Granados, que va ser conseller del seu govern, va assegurar a Efe que la dirigent popular ha vist el moment idoni de "sortir per la porta gran", sobretot davant les importants retallades que tothom preveu que s'han d'aplicar encara a Madrid.

El PSOE va demanar que els "compromisos personals" no determinin qui ha de ser el nou president de Madrid, tot i que va negar que calgui convocar eleccions. El líder dels socialistes madrilenys va advertir ahir que malgrat la retirada d'Aguirre "els problemes es queden" i va subratllar que González té "els peus de fang perquè està immers en assumptes tèrbols".

stats