L’ESCENARI ESTATAL
Política 14/02/2016

Rajoy exhibeix el fantasma de la recessió per pressionar Sánchez

El president espanyol en funcions confirma que es presentarà a la investidura si el PSOE fracassa

Dani Sánchez Ugart
4 min
Rajoy exhibeix el fantasma de la recessió per pressionar Sánchez

MadridEl president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, va atiar ahir la por d’un terrabastall econòmic si PSOE i Podem acaben formant govern. Conscient que cada cop està més sol -Ciutadans és contundent a assenyalar que qualsevol alternativa de govern ha de passar per la retirada del líder actual del PP-, Rajoy va intentar desmuntar ahir el pacte que busca el secretari general socialista, Pedro Sánchez, amb la formació que lidera Pablo Iglesias pel flanc econòmic i no va dubtar a treure la pols al discurs catastrofista que va centrar la seva oposició a José Luis Rodríguez Zapatero.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy va sucar pa en una setmana de pànic a les borses i als dubtes sobre una nova recessió mundial, i va afirmar que “la prima de risc torna a amenaçar” i “torna a haver-hi problemes a Europa” per justificar la necessitat d’un executiu amb el suport dels dos grans partits que asseguri la continuïtat de les mesures econòmiques que, segons ell, van evitar que Espanya caigués “al fons del pou”. El líder dels populars, que va presidir la junta directiva del PP de Múrcia, no va oblidar del tot el discurs econòmic triomfalista que va fer servir durant tota la campanya del 20-D, però el va reservar només per defensar la seva gestió: va asseverar que Espanya ha sigut capaç d’esquivar els problemes que planen sobre l’economia europea gràcies a les polítiques impulsades per ell, va treure pit que Espanya va créixer l’any passat més del doble de la mitjana de la UE, i que la Comissió Europea va millorar les perspectives de creixement per a aquest any i el que ve només per a l’Estat.

El que Rajoy no va recordar és que aquesta millora de les previsions amaga una debilitat, perquè es justifica sobretot per la dependència energètica de l’economia espanyola, que fa que es beneficiï especialment del petroli barat.

A més, va burxar en el poti-poti de suports que necessitaria Sánchez per ser investit president i va afirmar que “no es pot governar amb nou o deu forces polítiques que pensen diferent en qüestions clau”, en referència a aquesta política econòmica, però també a la unitat d’Espanya. El líder popular va censurar l’alternativa que planteja Sánchez perquè “necessitaria el suport implícit o explícit dels independentistes”, i va fer notar que les “agències de ràting” ja estan avisant “que Catalunya fa passos en la mala direcció”. Per això, va dir, aquesta opció seria un “torpede contra la línia de flotació de l’economia” espanyola.

Com a alternativa, Rajoy va insistir que la millor fórmula és una investidura seva amb els suports de Ciutadans i el PSOE, els tres partits que estan d’acord “en les qüestions fonamentals”, que són, a parer seu, la unitat d’Espanya, la lluita contra el terrorisme i la política de relacions internacionals i amb la UE. I també va respondre indirectament a la pressió de Ciutadans perquè sigui ell qui renunciï a ser investit, dient que tant en els acords PP-PSOE a nivell autonòmic i local com en les grans coalicions dels altres països europeus -va citar Alemanya, Àustria i Grècia-, és el partit més votat el que ocupa la presidència, i que, per tant, en una versió espanyola hauria de ser ell qui ocupés la Moncloa durant quatre anys més.

Si Sánchez no s’hi repensa i decideix tirar endavant el seu camí cap a la investidura, al president del govern espanyol en funcions encara li queda l’esperança que el líder socialista no aconsegueixi els suports necessaris al Congrés. Si això passa, Rajoy va dir que acceptarà el repte d’intentar formar govern, tal com ja van explicar fonts de Moncloa divendres. “El PP està disposat a anar al Congrés a defensar el seu programa i sotmetre’s a la votació de les Corts”, va assegurar, provant de recuperar la iniciativa. Per això va apressar Sánchez a sotmetre’s al debat d’investidura com més aviat millor. Els populars segueixen amb atenció les negociacions del PSOE i Podem i es freguen les mans davant de cada desavinença, perquè entenen que, si fracassa, a Sánchez -o a qui el substitueixi al capdavant del PSOE- no li quedarà més remei que cedir i votar Rajoy com a president. En cas contrari, haurien de carregar amb el pes d’haver dut Espanya a la ingovernabilitat i a la repetició d’eleccions, un escenari que no es pot descartar ara mateix.

Resposta socialista

Però la pressió de Rajoy va caure en sac foradat. La secretària d’estudis i programes del PSOE, Meritxell Batet, va afirmar que el partit no només no té cap intenció d’acostar-se al PP sinó que pensa intensificar els contactes amb les forces progressistes, a més de PNB i C’s, per assolir l’acord que faci president Sánchez i condemni Rajoy a l’oposició. Batet va instar Podem a seure a negociar “ràpidament” amb ells. A més, la dirigent socialista va reiterar que, tot i que es reuniran amb Democràcia i Llibertat i ERC, no pensen negociar-hi perquè les agendes polítiques són “irreconciliables”.

De puntetes sobre els escàndols del partit

Tot i que el seu partit ha protagonitzat aquesta setmana els titulars pels casos de corrupció a València i Madrid, Mariano Rajoy va optar ahir per passar de puntetes sobre el tema durant el seu discurs davant dels dirigents del partit a Múrcia. El dia abans el jutge havia citat a declarar la junta de govern del municipi murcià de Los Alcázares, del PP, per presumptes irregularitats.

El president espanyol en funcions es va limitar a reconèixer, com ja ha fet altres vegades, que aquests casos els han “fet mal” i va assegurar que la policia i la justícia han tingut “llibertat” per actuar durant el seu govern. Més contundent va ser el vicesecretari general d’acció sectorial, Javier Maroto, que va dir que cal fer fora els corruptes de “tots els partits” perquè “només resten”. En una entrevista a la Cope, l’exalcalde de Vitòria va afirmar que la corrupció existeix a totes les formacions. També va criticar que els socialistes els acusin quan són “el primer partit en el rànquing” de les irregularitats.

stats