Política 12/02/2016

Rajoy insistirà a Sánchez sobre la 'gran coalició' com a millor fórmula per respondre al "repte secessionista"

Els líders del PP i del PSOE es reuneixen a les 17 h al Congrés. Tots dos estan convençuts que la reunió serà inútil

Ara
2 min
El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, es reuneixen aquest dimecres a la Moncloa / EFE

MadridMariano Rajoy i Pedro Sánchez es tornen a veure les cares aquest divendres a les cinc al Congrés. Ara, però, amb els rols invertits. Ha estat el líder del PSOE qui ha cridat el president en funcions per asseure's a parlar després d'haver-lo exclòs de les negociacions per a la investidura. La primera trobada entre els dos polítics després del 20-D va ser el 22 de desembre i a petició del líder del PP. Sánchez va posar els peus a la Moncloa per simplement traslladar un 'no' rotund a la investidura Rajoy.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des de les eleccions generals ja ha plogut molt, però si d'una cosa estan convençuts tant el líder del PP com el del PSOE és que la reunió d'aquesta tarda serà inútil. Rajoy reiterarà al secretari general socialista la seva aposta per la 'gran coalició' entre el PP, el PSOE i C's. Considera que és la millor fórmula per dotar l'Estat d'estabilitat "política i econòmica" i respondre al "repte secessionista" a Catalunya. Així ho ha apuntat la vicepresidenta en funcions del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. La portaveu de l'executiu ha afirmat que la situació a Catalunya requereix d'una resposta "serena, però ferma".

El PP critica amb vehemència que Sánchez s'hagi negat a parlar amb Rajoy fins ara. El president en funcions, però, arriba a la reunió acorralat pels casos de corrupció dins de les files populars. L'últim: l'escorcoll a la seu del PP madrileny. Cada cop més proves apunten a un finançament irregular del PP a la capital espanyola.

"A Espanya no hi ha impunitat"

Sáenz de Santamaría ha defensat que Rajoy encara té "opcions" de seguir a la presidència del govern espanyol malgrat el degoteig de casos de corrupció. "A Espanya no hi ha impunitat", ha assegurat, sense entrar a valorar a fons l'escorcoll de la Guàrdia Civil, que va irrompre a la seu del Génova per escorcollar el despatx del gerent del PP de Madrid.

Presses per al ple d'investidura

Els populars temen que Sánchez realment pugui aconseguir el suport de Podem per a la investidura i que sigui massa tard per al seu candidat. Per això pressionen dia sí dia també perquè el president del Congrés, el socialista Patxi López, convoqui el ple d'investidura com més aviat millor. La portaveu del govern espanyol ha criticat que López es negui a convocar el debat el 22 de febrer, tal com ha sol·licitat el PP. "La demora del debat d'investidura no pot ser 'sine die'", ha advertit, i ha alertat sobre les conseqüències econòmiques de seguir tenint un govern interí.

stats