CANVI DE CICLE
Política 01/02/2015

Rajoy es vanta de la seva gestió davant l’“Espanya negra” que pinta Iglesias

Confia que la “radicalitat duri poc” i presumeix de la política econòmica

Sara González
3 min
Rajoy es vanta de la seva gestió davant l’“Espanya negra” que pinta Iglesias  El “ridícul històric” de Mas, segons Camacho

BarcelonaL’ombra de Pablo Iglesias planava ahir en l’acte que el PP va celebrar a Barcelona. Ningú va gosar pronunciar el seu nom, però la seriosa amenaça que suposa per al bipartidisme i també per a la continuïtat dels populars a la Moncloa es va fer evident en el discurs que va entonar el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. “No accepto aquesta Espanya negra que volen pintar alguns perquè pensen que així substituiran els que estan governant i han hagut de fer front a la crisi més dura. No ho aconseguiran”, va etzibar a la mateixa hora en què milers de ciutadans es manifestaven a Madrid reclamant el canvi que abandera Podem. Davant qui encara no ha tingut l’oportunitat de gestionar, Rajoy té clar quin ha de ser el trofeu que vol exhibir per reivindicar-se de cara a les eleccions: l’inici de la recuperació econòmica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ell, no té raó de ser que “uns tristos” es dediquin a parlar de com de malament van les coses quan en realitat la gestió econòmica del seu executiu ja comença a donar fruits. Rajoy va intentar insuflar moral a la tropa reivindicant l’“orgull” per la feina feta i fent públic el desig que la “radicalitat” que està ara “de moda” a Espanya -ja sigui pel que fa al procés independentista com per la lluita contra “la casta” que reivindica Podem- duri poc. D’entrada, va voler desmentir algunes de les consignes que han llançat tant la formació d’Iglesias com el PSOE: va subratllar que la sanitat a Espanya continua sent universal, que el seu govern “no ha congelat” les pensions i que hi ha “més beques per a educació que mai”.

El president espanyol es va escudar també en les xifres que apunten a un repunt de l’economia. Va prometre un 2015 millor que el 2014, amb un creixement del 2%. No es va estar d’assegurar també que entre l’any passat i aquest s’haurà creat un milió de llocs de treball. “En dos anys hem passat de l’UCI a sortir amb pas ferm de l’hospital. Si abans érem el malalt d’Europa, ara som un model de recuperació”, va dir sense cap pudor.

Presumint de reforma fiscal

Però conscient que a l’hora de votar els ciutadans també tindran en compte si han notat els símptomes de la recuperació a les seves butxaques, Rajoy també va reiterar que la baixada d’impostos tindrà continuïtat tant aquest any com el que ve. “Servirà perquè la gent visqui millor i guanyi poder adquisitiu”, va assegurar. De fet, va reivindicar que en les pròximes eleccions tots els partits menys el PP defensaran una pujada dels tributs, mentre que la seva aposta és que 9.000 milions d’euros que estaven en poder de les administracions passaran ara a estar en poder dels contribuents. “De tot això n’hem tret una gran lliçó. Si els espanyols ens hi posem, som imparables”, va proclamar.

Justament perquè econòmicament comença a haver-hi llum al final del túnel, Rajoy va voler advertir que el que menys convé ara a l’Estat són més escenaris de “provisionalitat”. És per això que va carregar contra els avançaments electorals a Catalunya i Andalusia, que va atribuir als “interessos partidistes” dels seus presidents, Artur Mas i Susana Díaz. “No estan justificats i no té sentit que hi hagi tres eleccions autonòmiques en menys de cinc anys”, va sentenciar.

Lloances als socis catalans

Conscient de la dificultat amb què els populars catalans afrontaran el 27-S, el president espanyol va reivindicar la tasca feta per Alícia Sánchez-Camacho de representar “la moderació, l’entesa i la sensatesa” i haver-se erigit com la garant de la Constitució i la unitat. Lloances, en definitiva, que de poc poden servir per remuntar uns sondejos que auguren una important caiguda.

El “ridícul històric” de Mas, segons Camacho

La líder del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va reivindicar ahir el PP davant dels “riscos dels populismes independentistes, bolivarians i rupturistes” i de “tertulians simpàtics que no han gestionat mai res”. Va acusar el president Artur Mas d’haver “protagonitzat dies de ridícul històric per als catalans” amb la seva picabaralla amb ERC i va recordar que els ciutadans suspenen la gestió del Govern. Segons la dirigent popular, el “fracàs” del president català contrasta amb l’acció d’un Rajoy que està “dignificant la política”. També va lamentar que Mas impulsi estructures d’estat amb diner públic quan només “un terç de catalans” volen la independència.

stats