Política 12/12/2015

Rajoy: "Als col·legis catalans no es pot parlar espanyol"

El president espanyol segueix la ruta pels platós de televisió amb una entrevista al programa de María Teresa Campos

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Mariano Rajoy, entrevistat per María Teresa Campos al programa 'Qué tiempo tan feliz' de Telecinco.

MadridPedro Sánchez a Sevilla, Albert Rivera a Múrcia i València, Pablo Iglesias a Barcelona i Saragossa, i Mariano Rajoy… a casa. L’actual inquilí de la Moncloa, en plena campanya, ha decidit aquest dissabte agafar-se el dia lliure. Ja tenia la feina feta: divendres al matí havia gravat amb María Teresa Campos el que havia de ser un dels seus mítings centrals de campanya, una entrevista al programa '¡Qué tiempo tan feliz!' emès avui. Des que Rajoy s’ha vestit de candidat electoral que salta de plató en plató de televisió. Però si bé va enviar la seva número dos, Soraya Sáenz de Santamaría, al debat a quatre i a 'El hormiguero' i 'Planeta Calleja', Rajoy ha trobat a TVE i Telecinco formats que li van com l'anell al dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PP ha dissenyat una caravana conservadora, destinada a assegurar el vot rural i pensionista, el que té més pes en el sistema electoral espanyol. Un votant que també busca seduir des del sofà de casa. El primer intent va ser com a comentarista a la Cope, amb clatellada inclosa al seu fill; el segon a 'En la tuya o en la mía' amb Bertín Osborne de visita a la Moncloa; el tercer a 'La Sexta noche', l’espai que ha catapultat Iglesias i Rivera però on el president espanyol va grinyolar més; i l’últim, amb María Teresa Campos, on ha promès un temps més feliç.

El llenguatge planer de la periodista, així com uns comentaris que no incloïen preguntes massa directes, han fet fàcil l’entrevista a Rajoy –excepte pels moments que ha hagut d’escoltar l’orquestra tocar 'Te quiero, te quiero' de Nino Bravo, dedicada a la seva dona, i 'Ojalá que llueva café' de Juan Luis Guerra–. El líder popular ha subratllat en tot moment que les pensions “no s’han tocat” i que en el futur “no s’ensorraran” perquè el sistema es mantindrà. I ha obviat una pregunta indirecta de Campos sobre l’estat de la guardiola de les pensions amb el 'karma' que si segueixen governant en una legislatura s’arribarà als 20 milions d’ocupats.

Campos defensa la immersió lingüística

Després del segon tram publicitari, María Teresa Campos ha entrat en una conversa més pròpia d’una perruqueria i ha començat a fer comentaris personals de qualsevol tema. "Hi ha cert caos en l'educació", "Crec que cal recuperar la dignitat dels professors", "Déu l'escolti", "Esperem que no ens quedem sense pensions", "Hisenda ha arruïnat molts actors"…

Sobre el català, ha acusat el govern espanyol de fomentar el “victimisme” a Catalunya entre els castellanoparlants perquè, segons el seu punt de vista, qualsevol nen pot aprendre català. Rajoy ha rebatut que a Catalunya “tothom pot parlar català” però que en canvi" "al col·legi no es pot parlar en espanyol” i ha apuntat que hi ha nens a Catalunya que no parlen bé el castellà. "El que diu el sentit comú és que surtin parlant perfectament en català, castellà i anglès. I hi ha gent que aquestes coses no les acaba d'entendre", ha afegit.

Podem, millor al Congrés que a la plaça del Sol

Campos s'ha fet un embolic sobre qui configuraria el fantasma del tripartit que fa una setmana que agita Rajoy i ha reivindicat que ja n'hi ha hagut d'altres a l'Estat, i no a escala autonòmica. Un final d'entrevista que el president espanyol no ha acabat de saber encaixar.

Preguntat pel rescat, Rajoy s'ha vantat d'haver estat un govern de centredreta que ha nacionalitzat la banca. "He nacionalitzat la caixa a Catalunya, no la de pensions, sinó l'altra", ha dit sense recordar el nom de CatalunyaCaixa. Sobre Podem, ha considerat que "és positiu que estigui a les portes de les institucions i no a la Puerta del Sol" en les manifestacions d'indignats.

El candidat del PP tornarà als platós dilluns en el cara a cara amb Sánchez, a qui ahir va tornar a recriminar que acceptés anar al debat a quatre, tot i ell haver-hi enviat la seva número dos.

stats