LA GOVERNABILITAT DE L’ESTAT
Política 30/08/2016

Rajoy ja pensa en una investidura després del 25-S

Sánchez es referma en el no i aboca el líder del PP a examinar-se avui al Congrés amb només l’aval de C’s

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
Rajoy i Sánchez van protagonitzar ahir una reunió fugaç al Congrés que va durar mitja hora. “Correm el risc que comencin a no prendre’ns seriosament”, va alertar Rajoy.

MadridEl Congrés de Diputats viurà, des d’avui i fins divendres, una sensació de déjà-vu. Gairebé set mesos després de la investidura fallida de Pedro Sánchez, Mariano Rajoy s’enfronta al mateix destí. I ha escollit un ritual calcat al del suspens del secretari general del PSOE. El president del govern espanyol en funcions pujarà a les quatre de la tarda a la tribuna d’oradors del Congrés per demanar la confiança de la cambra. Ho farà amb un discurs sense rèpliques, relegant el debat previst per demà. Té 170 avals a la butxaca, però està previst que no n’esgarrapi cap més i es quedi a sis escons de la majoria absoluta. Però Rajoy, a diferència de Sánchez, ja pensa a tornar-ho a provar en un segon debat després de les eleccions gallegues i basques del 25 de setembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El secretari general del PSOE va reafirmar ahir al líder popular, en una reunió al Congrés de menys de mitja hora que va considerar “perfectament prescindible”, que el seu partit “no es doblegarà davant de xantatges”, com la possibilitat d’unes terceres eleccions per Nadal. Els 85 diputats socialistes tenen previst votar no a Rajoy tant en la primera votació demà -en què el candidat hauria de ser escollit per majoria absoluta- com en la segona divendres, en què calen més que no. “La responsabilitat que Rajoy fracassi és exclusivament seva”, va afegir Sánchez expulsant-se la pressió després del pacte entre el PP i C’s. Tot i que els partits van destacar un centenar de mesures en què coincidien el seu pacte i el que havien firmat mesos enrere Ciutadans i el PSOE, el socialista veu l’acord “continuista” i creu que perpetua les “polítiques lesives” dels populars.

Abocat a la investidura fallida, Rajoy mou peça i ja dissenya el camí a seguir a partir de divendres. L’estratègia és mantenir la pressió sobre Sánchez -el Financial Times demanava ahir al PSOE que s’abstingués per trencar el “bloqueig”- i agitar les divisions socialistes fins que se celebri un nou comitè federal per revisar la seva posició. “Ho seguiré intentant amb el PSOE, que té la clau, perquè és la meva obligació i responsabilitat”, va avançar en una roda de premsa des del Congrés, en la qual va assegurar que no ha contactat amb cap diputat socialista. Rajoy recorda que “desbloquejar no suposa donar suport” i va alertar: “Correm el risc que comencin a no prendre’ns seriosament”, en cas que calgui repetir eleccions.

Sánchez, en canvi, continua despistant sobre quins seran els seus pròxims passos a partir de divendres. Evita descartar de manera rotunda que obri converses amb Podem i els partits independentistes per bastir una alternativa. “Els processos d’investidura són vius, canvien, són dinàmics i ja veurem què passa”, es va limitar a dir per no avançar esdeveniments. “Quan hi hagi fets nous que puguin alterar la posició del PSOE, convocaré un comitè federal”, va dir preguntat sobre la possibilitat de revisar l’abstenció.

Quins són aquests “fets”? Cada cop són més els barons que demanen debatre la seva posició després del 25-S. En tot cas, Sánchez va reafirmar que el PSOE sempre es mullarà de manera “col·legiada”, amb l’objectiu de delegar la pressió a la resta de líders del partit. Fa setmanes que Units Podem urgeix el PSOE a buscar l’alternativa després del “fracàs” de Rajoy, mentre Esquerra i el PDC -indispensables per forjar-la- recorden que no hi ha sense referèndum. El líder popular va avisar que no hi ha “alternativa” a ell i va recordar ahir que la resolució del comitè federal del PSOE de finals de desembre va establir que no podien buscar el suport d’independentistes.

“Guerra freda” del bipartidisme

La reunió fugaç entre Rajoy i Sánchez ha tornat a posar de manifest l’entesa inexistent entre els dos líders. Per al president de C’s, Albert Rivera, la “guerra freda” entre el PP i el PSOE “simbolitza la decadència d’un sistema esgotat” que el seu partit ha provat de regenerar firmant un acord amb “els que no es parlen” entre ells. Rivera no tira la tovallola i veu possible convèncer els socialistes abans de divendres. Però Rajoy, que ha fet de la resistència la seva principal virtut política, ja es prepara per a una “derrota política anunciada”, com assenyalava ahir Sánchez. Amb tot, confia a acabar aviat amb la sensació de déjà-vu i finalment ser investit a l’octubre.

Foment del Treball celebra l’acord i demana “un govern estable”

La patronal Foment del Treball va sumar-se ahir a la pressió al PSOE celebrant el pacte entre el PP i Ciutadans, i va assegurar que el document firmat per les dues formacions dóna resposta a les demandes econòmiques, socials i de progrés dels ciutadans.

Foment celebrava “la capacitat de negociació” que han demostrat els dos partits per assolir un pacte d’investidura que “faciliti la formació d’un govern estable a Espanya”, i afegia que, “després de dues convocatòries electorals i vuit mesos de govern en funcions, Espanya necessita recuperar el lideratge d’un govern reformista i amb capacitat per prendre decisions”.

stats