GOVERN ESPANYOL
Política 03/07/2012

Rajoy prepara el PP per a una nova onada de reformes

Joan Rusiñol
3 min

MADRIDQue ningú al PP se'n vagi de vacances pensant que el més dur ja ha passat. "Hem fet moltes coses, però ara toca prémer l'accelerador. Farem molt més i ho farem bé", va avisar ahir el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a la plana major del seu partit, reunida a Sevilla. Hores després del triomf de la roja -de fet, mentre els jugadors eren rebuts pel rei Joan Carles I, a Madrid- el cap de l'executiu espanyol va fer un intent per tornar a tocar de peus a terra. L'eufòria només era visible en el to del seu discurs davant la junta directiva del PP i en les constants apel·lacions a les fortaleses dels espanyols per sortir-se'n de situacions difícils. Ahir tocava recordar que, més enllà del futbol, Europa i l'FMI vigilen de ben de prop que Espanya faci els deures. Que són molts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ressò del Consell Europeu de la setmana passada era audible en les seves paraules. Tot i evidenciar la satisfacció pels acords (els seus el van rebre amb una ovació drets), Rajoy va evitar els aires d'autocomplaença i es va centrar en el camí que queda per recórrer cap a la veritable integració europea: "No podem parar, ni Espanya ni la resta de països de la zona euro. Hem de seguir treballant en la direcció que hem marcat i fer passos molt més decidits per apuntalar les fortaleses del projecte europeu i el futur de la nostra moneda". En el cas espanyol, això es tradueix en més reformes i a collar més el dèficit. No va especificar, però, si amb noves retallades socials o amb pujada d'impostos, com ara l'IVA.

Cop de tisora

Probablement té al cap les dues coses. Seguint el guió del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro -que des del primer dia ha posat les autonomies a l'ull de l'huracà-, el president espanyol va tornar a posar el dit a la llaga només a les comunitats. Els va exigir "un esforç més gran en els pròxims mesos" per controlar el dèficit, amb l'argument que d'elles en depèn entre "el 36% i el 38% de la despesa pública total", una afirmació que fa pensar, un cop més, en la tisora. De l'estat central es va limitar a dir que ja ajuda els governs autonòmics tant com pot, amb mesures com el pla de proveïdors.

Recuperant el discurs de l'austeritat pura i dura, difuminat els últims dies per la necessitat d'estímuls al creixement, el cap de l'executiu espanyol va insistir que si no hi ha "un missatge nítid, clar i entenedor" que es quadraran els números, serà impossible reobrir l'aixeta del crèdit internacional. Els homes de negre vigilen de prop. Va donar per fet que les tensions als mercats encara no s'han acabat.

Exigeix més pedagogia

Lluny de reconèixer errors per com ha gestionat el rescat europeu o la crisi de Bankia, Rajoy va treure pit per assegurar que té un pla. "No hi ha res que ens hagi sorprès", va arribar a dir, malgrat que el seu govern va fer mans i mànigues fins a última hora per evitar haver de demanar 100.000 milions a Europa per apuntalar el sistema bancari.

En el seu full de ruta, ara toca intensificar les reformes. Sobre la taula de la Moncloa, hi ha canvis de fons al sector energètic, normatives per garantir la unitat de mercat -una de les grans obsessions de la dreta espanyola, confonent autogovern i excés de regulacions- i una "important" reforma en "matèria administrativa". Ahir no va concretar, però l'equip econòmic del PP ja fa temps que prepara dossiers per posar en marxa una reestructuració de la funció pública per reduir-la. Rajoy sap que trobarà oposició als tres àmbits i per això va preparar el seu partit perquè estigui preparat.

El president espanyol està decidit a tirar endavant les seves polítiques -per voluntat pròpia o per imposició de la troika - malgrat el desgast evident a les enquestes. Aprofitant que de moment el PSOE no és capaç de beneficiar-se'n, Rajoy els va demanar que intensifiquin una feina "pedagògica" per explicar que tot allò que fa el govern espanyol "és necessari i imprescindible" per crear llocs de treball. "No hi ha alternativa", va admetre.

stats