POLÍTICA
Política 23/03/2012

Rajoy presenta la primera llei de transparència per saber en què es gasten els diners públics o si "es col·loca algú"

El consell de ministres regula el dret dels ciutadans a conèixer les actuacions de les administracions. La norma obligarà a publicar sous i pressupostos, i preveu per primera vegada sancions penals d'inhabilitació als mals gestors

Ara / Acn
2 min

BarcelonaEl consell de ministres aprova aquest divendres l'avantprojecte de la llei de transparència, accés a la informació i bon govern, una norma que fixa per primera vegada els drets dels ciutadans a conèixer les actuacions de les administracions, obliga a publicar sous i pressupostos i preveu per primera vegada sancions penals d'inhabilitació als mals gestors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Mariano Rajoy, la llei permetrà que els ciutadans sàpiguen "en què es gasten els seus diners o que, si es col·loca algú, surti amb nom i cognoms".

Un cop aprovat l'avantprojecte, el govern espanyol sotmetrà el text a audiència pública durant 10 dies perquè els ciutadans hi puguin fer aportacions, i després presentarà el projecte de llei que es tramitarà al Congrés.

La transparència també afectarà la concessió de subvencions, que s'hauran de fer públiques, i obligarà les administracions a donar a conèixer a través de les seves webs els pressupostos, els impostos que paguen els ciutadans i els sous dels dirigents.

Sancions penals per als mals gestors

Segons Rajoy, la llei també inclourà "un sistema de responsabilitat per a tots els gestors que facin mal ús dels diners de tots els contribuents". L'executiu espanyol planteja sancions i penes de fins a sis anys d'inhabilitació per als mals gestors.

Les sancions es podrien centrar en els càrrecs públics que ocultin factures, que aprovin projectes sense pressupost o bé que incompleixin els límits de dèficit. Per aquest motiu la llei incorporarà una disposició addicional de modificació del Codi Penal.

Primera llei de transparència

@page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } A:link { so-language: zxx } Espanya és dels pocs estats europeus que encara no té una llei de transparència. L'anomenat 'open goverment' ja s'ha implantat als Estats Units, el Regne Unit i els països nòrdics. Un dels principals impulsors de la iniciativa és el president nord-americà Barack Obama. Els EUA tenen, per exemple, la web 'Data.gov', que, entre altres qüestions, permet saber qui i quan ha visitat la Casa Blanca i si els visitants han donat diners a les campanyes electorals.

A Espanya, la plataforma Coalicción Pro Acceso, integrada per 54 organitzacions, reivindica mesures similars. La 'Campaña de las 100 preguntas' va posar de manifest la poca transparència de les administracions espanyoles.

stats