27/10/2016

Rajoy pressiona el PSOE però només ofereix un diàleg sense concessions

4 min
Rajoy somrient ahir des del  Seu escó minuts abans de començar el debat d’investidura.

MadridMariano Rajoy acudia ahir al segon debat d’investidura després del 26-J (el tercer en 300 dies de bloqueig) amb la seguretat que té els vots per ser reescollit president. El suport de Ciutadans i l’abstenció del PSOE li garanteixen el càrrec, però no la governabilitat en una legislatura en minoria. Si s’ha assegurat la presidència quedant-se quiet i esperant el trencament del PSOE, la via per tenir un govern estable és similar: immobilisme en les propostes de fons i només un canvi en la forma per prometre diàleg.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’aritmètica parlamentària i el record d’una oposició pràcticament menystinguda en cinc anys de majoria absoluta l’obliguen a mostrar-se més obert. “Tinc assumit que cada dia hauríem de construir una majoria per a la governabilitat”, va admetre, i es va mostrar disposat a “negociar tant com sigui necessari totes les decisions”. El seu objectiu, va reblar, és “un govern estable, capaç de generar confiança, i basat en els acords”, i els partits que li permeten ser investit s’hi han de comprometre. “Faríem un trist favor als espanyols si els deixéssim creure que només cal cobrir la vacant del govern perquè tot estigui resolt. El govern d’Espanya no pot ser un mer tràmit”, va advertir.

Catalunya com a unificador

Rajoy confia en Catalunya com l’element que permeti teixir l’aliança amb Ciutadans i el PSOE. El president en funcions va desgranar un resum del seu argumentari habitual quan parla del procés, el “repte més greu” que té en aquests moments sobre la taula: va voler deixar clar que “l’únic poble sobirà és Espanya”, que el dret a decidir és un dret “exclusiu” dels espanyols i que la seva “primera obligació com a representant” és defensar la sobirania nacional. Per afrontar-ho, va demanar ajuda al PSOE i Ciutadans. “Compliré amb aquesta obligació, i ho faré buscant en tot moment l’entesa entre els grups que comparteixen la defensa dels principis que recull la Constitució”. En aquesta fórmula no hi inclou Podem, que defensa el dret a decidir.

Si a l’agost va estendre’s a l’hora de descriure el perill del procés per intentar vèncer les resistències del PSOE, ahir, un cop té sotmesos els socialistes, va preferir insistir en una proposta que pot tenir el consens dels barons, de Ciutadans i del PP: una reforma del model de finançament en què es buscarien “fórmules que acomodin millor la necessària solidaritat interterritorial”. Per fer-ho, però, la Generalitat ha de tenir un gest: aparcar el procés i el referèndum. “El primer pas cap a solucions que siguin més justes passa pel respecte a la legalitat i els drets de tots els espanyols”, va dir Rajoy, que va tornar a insistir en la seva disposició al “diàleg” amb la Generalitat.

La proposta de model de finançament no és nova: tant el PP com Ciutadans n’han fet bandera en els últims anys com a via per frenar els independentistes i, de fet, el mateix Rajoy la va citar a l’agost. Tampoc és una concessió: l’actual model va expirar el 2014, i des d’aleshores està pendent de renovació. Tot i que el líder del PP es va encarregar de situar el finançament català com a alternativa al procés, en cap cas hi haurà un encaix bilateral per a Catalunya. Els canvis en el finançament, va explicar Rajoy, es faran comptant amb tots els partits -“molt singularment amb el PSOE”, va assenyalar- i amb les comunitats, a través d’una conferència de presidents autonòmics de la qual ha de sortir un diagnòstic de la situació.

Obligat a grans pactes

El diàleg no està limitat a Catalunya i al model de finançament. Tal com va fer a l’agost, el candidat a la investidura va citar la necessitat d’arribar a pactes d’estat en temes com l’educació i les pensions, i va afinar la via: va prometre una subcomissió parlamentària per buscar un nou model educatiu, una de les matèries que més controvèrsia van generar en la legislatura passada; pel que fa al model de pensions -també urgent perquè s’esgota la guardiola- va suggerir diàleg social.

En la resta d’aspectes, la recepta és “perseverar”, “mantenir el rumb” i tenir un govern “previsible”, conceptes que va repetir diverses vegades. Especialment en política econòmica i laboral, dos aspectes que Rajoy fa servir per treure pit de la bona situació d’Espanya. Un diagnòstic que no comparteixen ni els socis que li permetran ser investit. Tant el PSOE com Ciutadans van coincidir a definir el discurs com a “autocomplaent”.

El repte més urgent que tindrà Rajoy quan hagi format govern serà aprovar uns nous pressupostos. Ahir hi va passar de puntetes, recalcant-ne la necessitat per tirar endavant les reformes i complir amb Europa i exposant que el Congrés “no ha d’ignorar” l’estabilitat pressupostària del govern.

Rajoy espera que la mateixa recepta que li ha servit per aconseguir ser investit li serveixi per tirar endavant la legislatura, i que el procés català li permeti tocar a sometent per garantir-se la unitat amb Ciutadans i el PSOE. Amb el partit taronja té assegurada la confiança, amb 150 mesures pactades que continuen vigents. Intentarà domar un PSOE més dòcil fent-lo passar pel sedàs dels grans pactes pel “bé d’Espanya” i la seva estabilitat. El president espanyol s’ha mostrat un expert a jugar amb el temps, i després de 300 dies d’espera, d’enfonsar alternatives, de superar unes segones eleccions i de trinxar el Partit Socialista, diumenge tindrà el que volia el 20 de desembre: una investidura amb els vots de Ciutadans i el PSOE.

Primera votació abocada al fracàs

És el tercer debat d’investidura des del desembre i el primer en què el candidat sap que sortirà investit, però Mariano Rajoy haurà de passar igualment el tràngol de perdre la primera votació parlamentària. El PSOE votarà avui en bloc no i forçarà que el debat s’hagi de repetir dissabte, 48 hores després. La votació està prevista al vespre, després d’una jornada maratoniana en què tots els grups raonaran el seu vot. Començaran els socialistes, en una intervenció que pot donar pistes sobre la seva voluntat de liderar l’oposició, i que recaurà en Antonio Hernando. Després d’un primer torn de mitja hora, Rajoy tindrà dret a rèplica, i el format encara permet dues contrarèpliques més per a cada ponent, d’un temps més reduït. Per part dels catalans, hi intervindran Xavier Domènech, que s’haurà de repartir el seu temps amb Podem; Joan Tardà, d’ERC, i Francesc Homs, del PDECat, que obrirà la ronda del grup mixt.

stats