Política 28/04/2015

Rajoy preveu convocar als volts del 27-S i votar a finals de novembre

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
La Moncloa demanarà al Congrés que acceleri la tramitació legislativa i no tanqui a l’agost.

MadridAmb un llarg silenci. Així va respondre ahir el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, al rumor que farà coincidir les eleccions generals amb les catalanes del 27 de setembre, una possibilitat que té en compte Artur Mas. L’ordre de la Moncloa al Congrés d’accelerar la tramitació parlamentària de totes les lleis per tenir-les llestes abans de vacances havia alimentat les especulacions d’una convocatòria abans del previst, i més tenint en compte la crisi al PP per l’auge de Ciutadans i un possible intent de fer descarrilar les plebiscitàries. Però Rajoy va foragitar ahir aquest fantasma, si bé va admetre que “no descarta absolutament res”. Els que el coneixen bé saben que no és un home de fer “les cosetes a curt termini”, va dir amb sorna durant un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press, i va assenyalar que treballa amb la “idea de fer [les generals] a finals d’any”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, la dissolució de les Corts i la convocatòria d’eleccions generals sí que podria caure al voltant del 27-S, segons van assegurar ahir fonts del govern espanyol. L’executiu treballa perquè totes les lleis estiguin aprovades abans del 15 de setembre, i així es faci net de cara a les eleccions catalanes. Seria al voltant d’aquestes dates que, segons el secretari d’estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, es convocarien les generals. 54 dies després, tal com marca a llei, se celebrarien. Seria a finals de novembre o principis de desembre.

Perquè el PP pugui tancar el seu calendari legislatiu, la Moncloa demanarà al Congrés que habiliti els mesos de juliol -per fer un mínim de dos plens- i l’agost -per celebrar comissions i ponències-, per acabar aprovant totes les lleis en el primer ple del setembre. De marge per a un avançament d’última hora coincidint amb el 27-S, però, n’hi ha, i el calendari es podria precipitar depenent dels resultats de les autonòmiques i municipals del maig. Ayllón, però, va descartar ahir una revolta interna dins les files del PP per qüestionar el lideratge de Rajoy com a candidat a la reelecció si topaven amb uns resultats pèssims. De fet, el president va voler ahir refermar-se com a candidat davant la plana major de l’executiu i uns quants barons autonòmics. “Sí, sí, vull ser el candidat. Confiïn en mi, els anirà bé”, va dir en el primer esmorzar informatiu en què era el convidat especial de la legislatura.

Eleva el creixement a un 2,9%

El seu discurs inicial va ser el de les últimes setmanes: econòmic i aprofitant per anunciar que elevava a un 2,9% la previsió de creixement per a aquest 2015, una xifra cinc punts percentuals superior a la promesa al març durant el debat de política general. I l’atac a Ciutadans i Podem també va ser la tònica general, acusant-los de frívols. Rajoy està enrocat, o això almenys fins als resultats del 24-M: “No tinc intenció de provocar cap canvi al partit, tot i que si la tingués tampoc us ho diria”.

stats