CAMÍ DEL 20-D
Política 29/11/2015

Rajoy torna a prometre abaixar impostos per retenir la Moncloa

El PP desacredita Podem i C’s per no tenir experiència

Salvador Almenar
2 min
Dirigents del PP com María Dolores de Cospedal i Andrea Levy van acompanyar ahir Rajoy a l’acte celebrat a l’Hemisfèric de València.

ValènciaEl president del govern espanyol i candidat del Partit Popular a la reelecció, Mariano Rajoy, va revelar ahir en un acte celebrat a València algunes de les promeses que recull el seu programa electoral. En matèria econòmica, els populars no presentaran grans novetats respecte a altres cites electorals i, fidels al seu manual de campanya, prometen una rebaixa impositiva si Rajoy repeteix govern a la Moncloa. Ja el 2011 el PP va prometre que abaixaria els impostos si guanyava les eleccions, però la situació econòmica no només no els va permetre rebaixar la càrrega fiscal sinó que els va forçar a apujar impostos com l’IRPF.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ahir, però, Rajoy va tractar de convèncer l’electorat que en aquesta ocasió sí que els abaixarà dient que “ara ja es pot fer”, després de quatre anys d’esforços per sortir de la crisi. En concret, el líder del PP va prometre que en cas de guanyar les eleccions reduirà del 19% actual al 17% el tipus marginal de l’IRPF i del 45% al 43% els tipus màxims. Aquesta serà una de les mesures “d’una ambiciosa reforma fiscal” que Rajoy anunciarà “a poc a poc” durant les pròximes setmanes.

En el capítol d’anuncis, Rajoy també es va comprometre a augmentar els diners destinats als xecs familiars (deduccions per a famílies monoparentals o desocupats amb família nombrosa o discapacitats al seu càrrec) i va avançar que en la pròxima legislatura també hi haurà altres canvis en les cotitzacions socials. En aquest sentit, el president espanyol va prometre crear un nou “xec familiar per a persones que treballen en el sector de la discapacitat” i permetre deduir-se en la renda anual les despeses de les adopcions internacionals.

El líder del PP no va detallar gaire del seu programa però va avançar que s’articularà al voltant de set grans objectius que s’han marcat els populars per al pròxim mandat. Rajoy va enumerar que les seves prioritats seran crear ocupació, propiciar el creixement econòmic, cuidar de les persones, aconseguir la regeneració democràtica i lluitar contra la corrupció, millorar el sistema educatiu i reformar l’administració. També va incloure entre els grans objectius “la unitat d’Espanya, la sobirania nacional, la igualtat entre espanyols i el compliment de la llei”; l’única al·lusió del seu discurs a Catalunya.

La inexperiència de Podem i C’s

Mariano Rajoy ja ha entrat de totes totes en precampanya. Ahir no va desaprofitar l’ocasió per carregar contra els seus rivals polítics. Conscient que els resultats de Ciutadans (C’s) i Podem segurament seran claus en la conformació del futur govern, Rajoy ha centrat les seves crítiques en aquestes dues formacions i ha passat de puntetes pel PSOE. Sense citar-los, va acusar els dos partits emergents de ser formacions sense experiència. “El PP no va néixer fa 15 minuts ni es va crear en un plató de televisió”, va dir en una clara al·lusió al partit d’Albert Rivera.

Per la seva banda, el líder de C’s, que ahir també era a València en un acte, va acusar Rajoy “d’esborrar-se dels debats” conscient que el PP és un projecte “obsolet”, i va reptar Pedro Sánchez a prometre, tal com ell va fer ahir, “no governar amb nacionalistes ni separatistes” si en té l’oportunitat després del 20-D.

stats