Política 23/08/2011

Rajoy accepta modificar la Constitució i diu que ho va proposar fa un any

El líder del PP anuncia que el seu grup parlamentari s'abstindrà en la votació de les noves mesures antidèficit. Ha dit que si guanya les eleccions prorrogarà un any més la rebaixa de l'IVA per comprar habitatges. Reclama a Zapatero que expliqui si ha rebut alguna carta del BCE demanant mesures econòmiques determinades

Miquel Codolar
2 min

MadridEl candidat popular a les eleccions espanyoles, Mariano Rajoy, ha afirmat que accepta negociar i acordar una reforma constitucional per tal de fixar un límit de despesa i de dèficit per totes les administracions. Ha advertit que fa un any ell mateix va fer aquesta proposta al Congrés i va rebre desqualificacions i crítiques, que no ha demanat que es retirin, i ha recordat que el candidat socialista a les urnes, Alfredo Pérez Rubalcaba, amb el seu vot, va evitar que s'aprovessin. Pel que fa a les mesures antidèficit anunciades per el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, Rajoy ha dit que el seu grup parlamentari s'abstindrà en la votació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Rajoy, la reforma de l'impost de societats és "pa per avui i fam per demà" i complicarà la feina del nou govern espanyol. "Aquestes mesures tindran efecte els pròxims anys, fet que suposarà una caiguda de la recaptació per el 2014, quan Zapatero ja no serà al govern espanyol", ha exposat. Ha indicat que "2.500 milions d'euros que haurien de ser per la propera legislatura s'ingressaran aquest any".

També ha criticat la rebaixa de l'IVA del 50% per comprar habitatges, que considera "un paradigma de la manera d'actuar d'aquest govern" que genera "desconcert". Ha criticat que la rebaixa de l'IVA sigui per a tots els habitatges, tant si són primer habitatge com si no, i que tampoc es tingui en compte el seu preu. "Si els espanyols ens ens donen la seva confiança, a més de reposar les desgravacions fiscals a l'IRPF, prorrogarem aquesta mesura 12 mesos més, amb les lògiques limitacions que sigui per adquisició d'habitatge habitual i tenint en compte el preu".

Rajoy ha demanat a Zapatero que s'informi si ha rebut alguna carta del Banc Central Europeu demanant mesures econòmiques determinades. Ha criticat que no hi hagi hagut la presentació d'un pla complert, "però no, proposa un nou paquet de mesures anticrisi", que ha assegurat que des del 18 d'abril del 2008 han estat 40.

stats