POLÍTICA
Política 12/04/2012

Rajoy: "Ningú ha plantejat un rescat d'Espanya ni ningú el plantejarà"

Nega que vulgui retallar en sanitat i educació, sinó que parla de reformes estructurals en aquests àmbits "acordades" amb les "diverses" comunitats autònomes. Això sí, ja adverteix que prendrà decisions que generaran "incomprensions i crítiques", però que actuarà amb "coratge" per superar la tempesta econòmica

Ara
2 min
Rajoy amb el primer ministre polonès Donald Tusk

VarsòviaEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha negat taxativament aquest dijous que s'hagi plantejat un eventual rescat de l'economia espanyola. "Ni ningú ha plantejat el rescat, ni ningú el plantejarà, ni és a l'agenda", ha assegurat Rajoy en roda de premsa juntament amb el primer ministre de Polònia, Ronald Tusk, després de reunir-s'hi a Varsòvia. El president del govern espanyol ha apel·lat a la "sensatesa, prudència i responsabilitat" davant les especulacions d'un rescat d'Espanya, que "no és possible": "En els moments que vivim, tots hem d'actuar amb prudència, responsabilitat i sentit comú, i no hem de generar alarmes ni exagerar". Considera que, si bé la "situació és difícil", el govern espanyol "fa el que ha de fer, que és complir amb el dèficit públic i seguir el procés de reformes estructurals". "Cap govern de la zona euro ha fet en 100 dies les reformes que ha fet el govern espanyol", ha presumit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, ha llançat una crida perquè Europa faci l'"esforç comú" que, a parer seu, exigeix l'actual situació. "El que és bo per a Europa és bo per a Espanya, i el que és bo per a Espanya, és bo per a Europa", ha afegit. En aquest sentit, i secundat per Tusk, ha defensat les polítiques de "solidaritat" i cohesió europees, de les quals ha admès que s'ha beneficiat Espanya durant anys, perquè ara poden tornar a ser útils per a la recuperació.

Reformes pactades en educació i sanitat

El president espanyol s'ha negat a parlar dels 10.000 milions de retallades en matèria de sanitat i educació que va anunciar en una nota de premsa dilluns. Ha parlat, això sí, de "reformes estructurals" en aquestes matèries, que ha afirmat que es decidiran ja aquest mes, "acordades amb les diverses comunitats autònomes". Ha advertit que, de les decisions que pensa prendre, "algunes generaran enteniment, altres, no". "Patirem moltes incomprensions i patirem crítiques, però som conscients que per això ens han elegit els espanyols", ha avisat, i ha garantit "decisió, determinació i coratge". A més, quan se li ha preguntat si pensa explicar les reformes al Parlament, ha respost: "Aniré al Parlament espanyol sempre que se'm cridi".

Rajoy només ha pres la paraula per pròpia iniciativa per bromejar sobre futbol amb el seu homòleg polonès, que ha reconduït de nou la intervenció cap al camp econòmic. En donar per acabada la roda de premsa per motius de "protocol", en què només han admès un parell de preguntes per mandatari, s'ha generat rebombori entre els periodistes que reclamaven més temps per preguntar, i encara méss i es té en compte el silenci que manté Rajoy des de fa setmanes. Però la reclamació dels periodistes no ha tingut èxit.

stats