Política 14/11/2016

Rajoy demana a Puigdemont que assisteixi a la Conferència de Presidents

El president fa una crida a la responsabilitat per aprovar els pressupostos

Ara
2 min
Mariano Rajoy, amb la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal

BarcelonaEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha demanat avui al president català, Carles Puigdemont, que participi a la Conferència de Presidents, i ha defensat que "parlar sempre és positiu". "M'agradaria que tots els presidents vinguessin a aquestes reunions" ha dit. Durant la roda de premsa posterior a la reunió que el mandatari espanyol ha tingut amb el primer ministre de Portugal, Antonio Costa, Rajoy ha explicat que "no fa molt vam parlar i vam quedar que ens trucaríem per parlar. Parlaré amb ell", ha dit. Això sí, tot i la defensa al diàleg, el president espanyol ha advertit que hi ha coses que no es poden negociar com "intentar anar en contra de la sobirania nacional".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, "tan dolent és no tenir un govern com tenir-ne un al qual no es deixa governar". Conscient que només amb els 137 diputats del PP i els 32 de Ciutadans no n'hi ha prou per governar (necessita almenys l'abstenció d'altres partits), Rajoy ha apel·lat a la "responsabilitat" de totes les formacions perquè el deixin governar. "Ningú hauria d'impedir l'exercici raonable de l'acció de govern", ha dit, en una al·lusió que ha semblat directa al PSOE perquè aprovi els pressupostos.

Tot i això, el portaveu parlamentari dels socialistes, Antonio Hernando, ha insistit que és "pràcticament impossible" que el PSOE aprovi els pressupostos generals de l'Estat. Sí que s'ha mostrat disposat a debatre el sostre de despesa, per veure si el govern eleva el dèficit fins al 0,6 o el 0,7% del PIB, perquè això seria positiu per a les comunitats autònomes. Així, Hernando ha dit que parlaran aviat amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

Les negociacions seran una constant aquesta legislatura. Ho ha avisat el mateix Rajoy, en el seu discurs després de la Junta Nacional del PP, en què ha advertit tant a la direcció del partit com "a la resta" de partits que aquesta legislatura necessàriament serà de "molt diàleg, molt pacte i molt acord". Així, ha defensat que ara cal convertir una situació política que "no és fàcil" en una "oportunitat" per a tots els espanyols. "Nosaltres ho intentarem i crec que seria bo que tothom ho fes perquè és el millor per a Espanya", ha afirmat.

Una política econòmica "com l'anterior"

Rajoy ha apuntat que els reptes més importants de la legislatura són: primer, consolidar la recuperació econòmica, defensant una estratègia "essencialment com l'anterior", perquè considera que la que ha fet aquests anys "ha funcionat" per treure el país de la crisi; i segon, afrontar els grans temes d'Estat, com la creació de feina o el sistema de pensions, a través de pactes transversals amb la resta de partits.

En clau interna, la junta directiva nacional del PP, màxim òrgan del PP entre congressos, ha convocat aquest dilluns el proper congrés nacional del PP per als dies 10, 11 i 12 de febrer. La presidenta del comitè organitzador de la trobada, que tindrà lloc a Madrid, serà l'expresidenta de l'Aragó, Luisa Fernanda Rudi.

stats