Política 23/05/2016

El govern de Rajoy admet que caldrà fer retallades després de les eleccions per evitar la multa de Brussel·les

El president espanyol en funcions va enviar una carta a Juncker on es mostra "disposat a adoptar noves mesures" i on culpa les autonomies de ser les responsables del desviament del 2015, segons 'El País'

Acn
2 min
Mariano Rajoy va ser ahir a Durango, en un acte del PP basc sobre el terrorisme que va servir també per homenatjar els regidors del partit.

MadridL'amenaça de multa que Brussel·les preveu imposar al juliol a l'estat espanyol per excés de dèficit ha forçat el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, a enviar una carta al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, on assegura que un cop hi hagi un nou govern "estem disposats a adoptar noves mesures", recull el diari 'El País'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons la carta, malgrat que Rajoy ha promès públicament que no farà noves retallades a la pròxima legislatura, el president en funcions assegura que el seu govern és "conscient de la necessitat de sortir del procediment per dèficit excessiu tan aviat quan sigui possible", i per això "a la segona meitat de l'any, un cop hi hagi un nou govern, estarem disposats a adoptar noves mesures, si es requereixen, per complir amb l'objectiu".

A la mateixa carta, Rajoy assenyala les autonomies com les administracions culpables del desviament del 2015 i destaca que l'administració central sí que va complir amb l'objectiu. Segons el president en funcions, les eleccions autonòmiques i locals van portar "desviaments pressupostaris a les administracions relacionals molt notables". També recorda el "context polític complex" que viu l'Estat.

En una entrevista a TVE, el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, també ha admès que l'Estat no ha complert "estrictament" amb el dèficit compromès amb la UE "i per tant caldrà seguir fent alguns ajustaments per aconseguir situar-nos a la posició que hem de tenir". Segons Fernández Díaz, aquesta "no és una qüestió del PP, sinó d'Espanya", i per tant, "qualsevol govern que es confirmi després de les eleccions haurà de fer això, li agradi o no". "Ho haurà de fer i el que convé és dir la veritat a la gent, no enganyar-los", ha conclòs.

Brussel·les exigeix a l'Estat un ajustament de 8.000 milions entre el 2016 i el 2017, i amenaça amb una multa de 2.100 milions que imposaria després també de les eleccions. L'Estat va registrar un dèficit del 5,1% del PIB el 2015, és a dir, que va superar els 10.000 milions de l'objectiu fixat.

Margallo descarta que "fes falta fer retallades" si governa el PP i es manté el creixement

En canvi, el ministre d'Afers Exteriors en funcions, José Manuel García Margallo, ha assegurat que el nou govern del PP podria evitar fer noves retallades si es manté el ritme de creixement actual. Margallo ha demanat esperar "a veure les dades econòmiques", però ha avançat que augmentant la recaptació "es podria seguir la senda del dèficit".

stats