EL POSTZAPATERISME
Política 04/04/2011

Rajoy evita valorar el procés successori de Zapatero però qualifica d'interí el seu mandat a partir d'ara

El líder del PP, entrevistat a la Cadena SER, insisteix en la convocatòria d'eleccions anticipades i nega una campanya del seu partit contra Rubalcaba

Oriol March
2 min

BarcelonaDos dies després que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, anunciés que no es presentaria a la reelecció a les eleccions del proper 2012, el líder del PP, Mariano Rajoy, ha evitat valorar aquest matí el seu procés successori –que desembocarà en unes eleccions primàries per triar el candidat– però ha insistit a valorar com a "interina" la situació de Zapatero al capdavant de l'executiu de l'Estat. Tanmateix, Rajoy ha afirmat que l'anunci de l'encara secretari general del PSOE és "insuficient" perquè el que és "necessari" és la convocatòria d'eleccions anticipades, una demanda que el PP fa des de l'últim debat de política general del passat mes de juliol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, ha descartat presentar una moció de censura –"no tindríem el suport suficient per tirar-la endavant", ha assegurat– i ha negat una campanya d'atac al vicepresident Alfredo Pérez Rubalcaba per part de l'oposició. "No veig cap ofensiva cap a Rubalcaba, l'únic atac que veig és el del PSOE contra mi", ha afirmat Rajoy en referència als reiterats atacs de l'oposició contra el vicepresident primer de l'Estat pel cas Faisán i les actes de les reunions del govern amb ETA. "Fins que no digui la veritat, no deixarem d'insistir en aquest tema", ha avançat.

Tot i no veure's encara president espanyol, tal com ha assegurat a preguntes dels periodistes que l'han entrevistat a la Cadena SER aquest matí, Rajoy ha desgranat unes difoses línies mestres del seu programa de govern. Unes mesures que ja fa mesos que anuncia: nomenar un govern "amb la gent més competent que trobi", traçar un pla d'equilibri pressupostari, posar un sostre de despesa a les administracions –"que no deixen espai a les famílies perquè accedeixin al crèdit quan emeten deute públic", ha criticat Rajoy sense fer referències directes a la nova emissió del govenr català–, i la creació de llocs de treball per mitjà dels emprenedors i les pimes. També ha apuntat una reforma energètica i ha obert la porta a la congelació del preu de la llum i el gas.

Rajoy ha avançat que no mantidrà la llei de l'avortament sortida de l'última reforma que en va fer l'executiu de Zapatero i que, si guanya, tornarà al text que es va aprovar en l'època en què governava Felipe González. Pel que fa a la llei de matrimonis homosexuals, no ha deixat clar si mantindria la denominació de "matrimoni" –ell apostava pel terme "unions de fet" al programa electoral del 2004–, ja que depèn de què digui el Tribunal Constitucional sobre aquest assumpte.

stats