30/06/2016

Rajoy vol una comissió negociadora amb el PSOE

3 min
El president en funcions, Mariano Rajoy, ahir després de la reunió del Consell Europeu.

MadridEl PP i Mariano Rajoy repeteixen des de diumenge a la nit que aquest cop serà “diferent”, que no hi ha marge per repetir les eleccions, que els seus resultats són millors i que ells s’hi deixaran la pell per tenir govern. Això vol dir ser flexibles pel que fa a les fórmules per ser investit (aspira a la gran coalició però arribat el cas està disposat a fer-ho en minoria i buscar-se la vida en cada ple) i encarar el diàleg de manera ràpida i amb bon ànim. Demà el cap de l’executiu té “dia de despatx” a la Moncloa i obrirà els contactes formals amb els líders polítics, prioritàriament els del PSOE, Ciutadans i el PNB, per a la investidura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si el feedback que rep és mínimament satisfactori vol constituir una comissió negociadora que arribi a acords en temes com una possible reforma constitucional (que en cap cas inclouria canvis a fons en el model territorial) i la lluita contra la corrupció, bàsicament en relació a assumptes com ara l’aforament dels imputats. La idea del PP és barrejar la negociació de la investidura amb la de les meses del Congrés i el Senat i el repartiment de les comissions. A la passada legislatura els grups van pactar que la cambra baixa la presidís el socialista Patxi López. A canvi van assegurar-se la majoria amb C’s malgrat que no es corresponia amb la del ple. Els conservadors entenen que cessions com ara la presidència de la cambra seran necessàries per aconseguir que el PSOE entri al joc. Ahir els socialistes seguien afirmant, però, que Rajoy no pot fer recaure en ells la responsabilitat de ser investit, mentre Pedro Sánchez continuava en el seu calculat silenci, que mantindrà avui.

Des de Brussel·les Rajoy, que va assistir a l’última jornada del Consell Europeu i va contemplar preocupat el creixent protagonisme de l’acció exterior d’Escòcia, va explicar que es tracta de veure si hi ha “voluntat d’enteniment” i que si es confirma i és prou “bona” nomenarà l’equip negociador.

Qui està més disposat a seure a parlar amb el PP és Ciutadans. Albert Rivera ja va intentar dilluns al vespre liderar una taula de diàleg amb el PP i el PSOE, però els dos grans partits li van parar els peus. Ell acceptarà l’oferta de Rajoy de negociar al marge del que digui el PSOE. A la formació liberal expliquen que estan disposats a un diàleg bilateral amb els populars (per implicar-se a fons volen que Rajoy caigui) i, si arriben a un pacte, intentar que aleshores hi entri el PSOE.

Rajoy concep la negociació en dues fases. La primera, fins al 19 de juliol, serviria per greixar la relació entre els partits amb un acord per a la mesa del Congrés i el Senat i les seves presidències i aixecar el veto que pesa sobre ell. La segona, a partir del dia de la constitució de les Corts, per tancar la investidura, que ell voldria entre finals de juliol i principis d’agost. Ahir va dir que a partir del 19 de juliol, data de constitució de les Corts, caldrà ser “ràpids, diligents i constructius”.

Rajoy té pressa perquè el Congrés, malgrat que els pressupostos del 2016 ja es van aprovar a la tardor, està aturat des de l’octubre i no s’hi ha aprovat cap llei per la repetició d’eleccions. Una situació que, segons ell, no és sostenible. El líder del PP voldria presentar els pressupostos del 2017 a l’octubre i, per tant, necessita formar govern durant l’estiu.

Finançament per seduir ‘barons’

El cap de l’executiu en funcions va insistir que la prioritat és el PSOE per tancar un acord “d’àmplia base parlamentària” i per quatre anys. Va indicar també que les propostes que va fer arribar tant als socialistes com a C’s amb temes com la reforma de sistema de finançament autonòmic són “plenament vigents”. De fet, una de les estratègies del PP per aconseguir el suport socialista passa per atreure els barons, insatisfets amb Sánchez. Formalment cap d’ells vol Rajoy, però molts admeten amb la boca petita que una abstenció del PSOE que li permetés ser president podria incloure bones contrapartides.

stats