Política 26/04/2016

Rajoy assenyala Sánchez com el responsable de la repetició d'eleccions: "El PSOE no va voler ni parlar"

El president espanyol en funcions comunica al rei que no té "els suports suficients" per afrontar un debat d'investidura

Ara
2 min
El president espanyol en funcions, Mariano Rajoy.

BarcelonaEl president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha comparegut després de mantenir un contacte amb el rei Felip VI, l'últim de la ronda oberta pel monarca per desencallar el bloqueig de la investidura espanyola. Rajoy ha comunicat al rei que, com en les dues ocasions anteriors, no té "els suports suficients" per afrontar un debat d'investidura. El president en funcions ha assenyalat el secretari general dels socialistes, Pedro Sánchez, com el responsable de la repetició d'eleccions, després que la gran coalició PP-PSOE que els populars pretenien no s'hagi concretat: "Això no va ser possible perquè el PSOE no ho va voler. No va voler ni parlar. Ho respecto, però això s'ha de corregir en el futur". Rajoy ha recordat que el mandat de les urnes després del 20-D obligava les formacions a "pactar". "Ens havíem d'entendre", ha afegit el líder del PP, que ha defensat els passos fets pel seu partit per buscar una entesa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per a Rajoy, de les propostes que s'han explorat en els darrers quatre mesos, la de la gran coalició PP-PSOE "era la més raonable i la millor per als espanyols". "Ho continuo defensant avui", ha reblat. El dirigent popular, que ha utilitzat l'exemple d'Alemanya, ha recordat que les dues forces representatives del bipartidisme espanyol mantenen posicions similars respecte a la unitat d'Espanya o la política exterior. "Hauria estat un govern coherent", ha afegit Rajoy, que entén que aquest hipotètic executiu hauria pogut afrontar reformes amb recorregut. El dirigent popular també ha carregat contra les alternatives plantejades: "Per sort per a Espanya el govern d'esquerres no ha sortit bé".

El president espanyol en funcions ha recordat que el document que va enviar l'11 de febrer al PSOE i Ciutadans per assolir un pacte ja establia els cinc eixos de la legislatura: crear ocupació, reforçar l'estat del benestar, defensar la igualtat dels espanyols, protegir els drets dels ciutadans davant del terrorisme i afrontar reformes institucionals. Rajoy només ha fet una lleugera autocrítica en la seva compareixença davant dels mitjans: "Probablement jo sigui el que més errors ha comès, però em temo que els altres creuen que no n'han comès cap".

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha traslladat aquest dimarts al rei Felip VI que la repetició d'eleccions és inevitable per culpa del "bloc de bloqueig" que formen Pablo Iglesias i Mariano Rajoy. Sánchez ha estat especialment dur amb el líder de Podem, a qui acusat d'haver "traït" l'objectiu amb el qual va néixer pel fet de rebutjar la proposta de Compromís. La formació valenciana havia presentat una proposta d'última hora, de 30 punts, per forjar govern a Espanya.

stats