Política 02/08/2016

Rajoy planteja a Sánchez que només hi ha dues opcions: la gran coalició o terceres eleccions

El líder del PP admet que el dirigent socialista "no ha sigut receptiu" als seus plantejaments i agita el fantasma de nous comicis

Ara
3 min
El president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, abans de la reunió.

MadridEl president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha valorat la reunió de poc menys d'una hora que ha mantingut amb el líder socialista, Pedro Sánchez, per intentar desbloquejar la investidura. Rajoy, que aquest dimarts al matí ja havia subratllat que Espanya "no podia estar ni un minut més en funcions", necessita recollir suports després d'acceptar l'encàrrec del rei Felip VI per formar govern, i aquest dimarts no els ha trobat del PSOE. Davant d'aquest escenari, Rajoy ha plantejat a Sánchez dos camins: formar la gran coalició o repetir eleccions. "Si Sánchez es manté en el no, hi haurà noves eleccions", ha afegit el president en funcions sobre la possibilitat d'arribar a un acord. Ha advertit, però, que qualsevol opció que no passi per un executiu liderat pel PP –ha deixat interrogants oberts en aquesta qüestió– o la repetició electoral serien opcions "dolentes per als interessos generals dels espanyols".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy no ha amagat que les posicions de populars i socialistes són molt distants ara mateix. Ha admès que el dirigent del PSOE "no ha sigut receptiu" als seus plantejaments. "Amb el seu 'no', avui es manté el bloqueig i això ens porta a eleccions", ha afirmat. "L'acord que jo ofereixo és la condició prèvia per formar govern, el desacord que planteja Sánchez és la condició prèvia per repetir eleccions. No només s'ha negat a un acord sinó també a intentar-ho", ha reblat. També s'ha referit a la compareixença prèvia de Sánchez. "Parla de divisió entre dretes i esquerres, però hi ha divisions més importants: entre els moderats i els que no ho són, entre els que estan amb la Constitució i els que no, entre els que són europeistes i els que no", ha argumentat.

El que no ha aclarit Rajoy és si afrontarà la investidura en el cas de no recollir els suports suficients. El president espanyol en funcions tampoc ha respost amb claredat a la pregunta de com es convocarien unes terceres eleccions consecutives si no se sotmet al debat d'investidura. "[Aquest escenari] seria un disbarat i, per això, demano que no hi hagi un bloqueig. És necessari i és possible", ha raonat. També ha insistit que el desacord lesiona la imatge d'Espanya a l'exterior: "No millora el crèdit d'un país que celebri tres eleccions en un any o que els seus dirigents polítics no siguin capaços d'entendre's".

Oferta per crear quatre grups de treball

El dirigent popular, que ha insistit en la "urgència" de formar govern, ha exposat en la seva compareixença de premsa que l'oferta al PSOE incloïa des d'un govern de coalició fins a pactes parlamentaris. Tot i la falta d'entesa, Rajoy ha proposat a Sánchez crear quatre grups de treball per intentar trobar punts d'entesa: un grup sobre reformes constitucionals, un altre sobre política econòmica, un tercer que avanci en un pacte estatal per a l'educació i un últim grup de treball per avançar en polítiques socials.

Rajoy havia preparat la reunió amb un document de 125 mesures que són coincidents amb punts acordats pel PSOE i Ciutadans abans de la investidura fallida de Sánchez. L'entorn del dirigent socialista, però, ja havia advertit abans de la reunió que la seva posició és un 'no' a la investidura del líder del PP, un escenari que complica el futur de Rajoy.

stats