LES FINANCES DE LA GENERALITAT
Política 13/01/2012

Espadaler: "El ple extraordinari sobre les retallades fa inviable un acord de pressupostos amb el PSC"

El portaveu adjunt de CiU al Parlament opina que hi ha obstacles "insalvables" amb ERC

Acn
2 min

BarcelonaEl portaveu adjunt de CiU al Parlament, Ramon Espadaler, ha afirmat que la convocatòria d'un ple extraordinari sobre les retallades que ha forçat el PSC fa "inviable" arribar a un acord per aprovar conjuntament els pressupostos de la Generalitat. Espadaler ha fet aquesta reflexió al programa La caixa dels trons, on ha explicat que confia que en el futur s'escurcin les distàncies amb el principal partit de l'oposició "ja que a aquestes altures és molt difícil pactar amb el PSC". El portaveu de la federació nacionalista també ha valorat les negociacions que CiU ha mantingut amb ERC, malgrat que hi hagi "alguns obstacles insalvables".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"De moment, el nou PSC no l'he sabut veure per enlloc", ha opinat Espadaler. De fet, les negociacions amb els socialistes per arribar a un pacte de pressupostos no han passat de la fase inicial i, segons el portaveu adjunt de CiU, mai no han arribat tant lluny com ho han fet amb ERC. Tot i haver qualificat de "molt difícil" l'acostament als socialistes i als independentistes pel que fa al curt termini que exigeixen els pressupostos, Espadaler ha significat la importància que tindrà el diàleg amb aquestes dues formacions durant la legislatura.

Pel que fa al PSC, ha destacat la creació de la comissió bilateral que haurà de començar a treballar en breu perquè els dos partits treballin de manera conjunta algunes de les principals preocupacions de l'economia i la societat catalanes. "La legislatura té moltes altres qüestions importants, com el pacte fiscal", ha recordat Espadaler. Per això, aquest serà un dels temes que tractarà aquesta comissió amb l'objectiu "que el PSC se sumi a la proposta que surti del Parlament".

Amb ERC, les negociacions s'han allargat durant diverses setmanes però admet que han existit "obstacles insalvables" des del primer moment. L'impost sobre la banca i la reforma de la fiscalitat per incrementar el tram autonòmic de l'IRPF han estat els principals esculls per arribar a un acord. Tot i això, Espadaler ha agraït la predisposició dels republicans a treballar amb el Govern. "Malgrat que no ens puguem entendre, crec que no hem perdut el temps", ha destacat.

Pel que fa al PPC, el portaveu adjunt de CiU al Parlament ha negat que ja s'hagi tancat un acord amb els populars i ha desvinculat, com ja ho ha fet el president Mas, el vot favorable de CiU a les mesures econòmiques del govern espanyol amb alguna contrapartida concreta a Catalunya.

Asfíxia econòmica

Com ja han repetit durant les darreres setmanes tant el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, com el mateix president de la Generalitat, Artur Mas, Espadaler ha considerat que Catalunya es troba en una situació límit, com a conseqüència de "l'asfíxia econòmica" que pateix per part de l'Estat. "L'asfíxia financera a què ens estan sotmetent ens pot deixar sense autogovern", ha alertat. En aquest sentit, Espadaler ha titllat certes actuacions de l'Estat "d'intencionades" per agreujar l'ofec econòmic de Catalunya, com per exemple l'impagament dels 759 milions d'euros que corresponen a la disposició addicional tercera de l'Estatut.

Espadaler s'ha mostrat convençut de la necessitat d'iniciar un debat profund sobre les administracions públiques a l'Estat per superar les disfuncions de la democràcia espanyola, i ha advertit que la primera prioritat –per sobre del pacte fiscal– és la reactivació de l'economia.

stats