HORITZÓ ELECTORAL
Política 01/09/2015

Raül Romeva: “Banalitzar el nazisme fa que a Europa es vegi l’estat espanyol com a problema”

Romeva, cap de llista de Junts pel Sí, ha vist la precampanya sacsejada pels escorcolls a la seu de Convergència

i
Antoni Bassas
4 min

BarcelonaRaül Romeva (Madrid, 1971) és el cap de llista de Junts pel Sí, la coalició que formen CDC, ERC i les entitats sobiranistes. Amb passat a ICV, on va militar fins al març. Ara ha vist la seva precampanya per a les eleccions del 27-S sacsejada pels escorcolls a la seu de Convergència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com afecten els escorcolls de la Guàrdia Civil de divendres a la campanya de Junts pel Sí?

Qualsevol fet que pugui entorpir la importància del 27-S i del nou país que volem construir s’ha de clarificar. Com ja va dir Artur Mas, cal transparència total i absoluta. Si hi ha responsabilitats, cal que s’assumeixin, sigui qui sigui.

¿És casualitat que fos el mateix dia que hi havia l’acte de l’Arc de Triomf, que va aplegar 40.000 persones?

Res és casualitat, en aquesta campanya. És evident que hi havia la intencionalitat de buscar un relat que contaminés la resta. Això no vol dir que la lluita contra la corrupció no sigui necessària, però en aquest cas hi havia la voluntat d’instrumentalització de l’Estat.

¿Té la impressió d’estar donant la cara per Mas?

Tinc el compromís del president que donarà totes les respostes que convinguin. Desitjo i demano que el partit [CDC] sigui absolutament clar i transparent. És necessari que la candidatura tingui molt clar que es tracta d’un tema estructural i que és important clarificar qualsevol sospita que pugui haver-hi.

Si segueixen aquestes informacions, ¿Mas i CDC corren el risc de ser un passiu per a Junts pel Sí?

Si es produeixen aquest tipus de situacions, i es donen proves, caldrà reaccionar amb contundència.

Què vol dir, això?

Depèn del que hi hagi. Fins on jo sé, en l’escorcoll de la seu no hi ha hagut cap novetat respecte a situacions que ja s’havien produït. Estem davant d’un escenari complex i faran servir qualsevol eina per generar confusions. Per això és tan important explicar que el 27-S també respon a la voluntat de lluitar contra la corrupció.

Els seus adversaris li retreuen que està col·laborant gratuïtament en la refundació de CDC.

Convergència té els seus problemes, com qualsevol partit. Tots estan en una fase de reinvenció. Miri el PSC, o Unió o ICV, que s’està plantejant un procés d’apertura. I no són els partits, només: tota la política passa per una regeneració.

Pablo Iglesias va dir dissabte que votar Catalunya Sí que es Pot val doble, perquè serveix per fer fora Mas i també Rajoy.

Segueixo recordant que el 27-S decidirem si tenim la possibilitat de fer un canvi de sistema. El canvi real passa per dotar-nos col·lectivament d’un mandat democràtic. La continuïtat que a mi em preocupa és la de seguir dins el règim espanyol.

Quina valoració fa de la carta de Felipe González a El País?

Les afirmacions que fa al text no només són sobreres, sinó també clarament indignants. Comparar 2,3 milions de persones que van anar a votar pacíficament el 9-N amb l’Alemanya i la Itàlia dels anys 30 és construir un estereotip que no és cert. Aquest tipus d’anàlisi nega la realitat, i la persona que ho fa queda desautoritzada.

Què li dirien els seus excompanys del Parlament Europeu si els ensenyés la carta de González?

Una de les coses que més indigna alemanys i francesos és la banalització del feixisme i del nazisme, que és delicte en alguns països. A Alemanya i a França, i en altres estats, comencen a tenir seriosos dubtes sobre la dinàmica que hi ha a Espanya. Això fa que molta gent verbalitzi que el problema potser no és Catalunya sinó l’estat espanyol, com a projecte de ciutadania.

¿González encara és capaç de convèncer gent?

En els actes d’aquests dies intento explicar que el que se sent és mentida, que es vol generar una sensació de tensió i conflicte on no n’hi ha. Això va de drets de les persones, no de drets històrics o nacionals.

I quan diu que desconnectar no és modern?

L’Estat fa molt de temps que ha desconnectat de Catalunya, com es va veure amb el corredor mediterrani. ¿I la insinuació de discriminacions per raons d’origen? Vam tenir un president que es deia José Montilla. Els meus avis venien d’Andalusia. O el cas de l’Antonio Baños, el candidat de la CUP. I Súmate? Què és Súmate?

Diu Joan Herrera que vostè ja està bé on és si la seva prioritat és la independència.

La meva prioritat és la justícia social i l’ambiental. Per fer-ho necessites eines, i sense eines no es pot tenir debat ideològic de debò.

¿Una Catalunya independent pot sortir transitòriament de la UE?

Si hi ha un mandat democràtic clar, es trobarà la manera de respondre a aquesta inquietud. Per l’experiència que tinc a Europa, per a cada problema hi ha dues solucions. Res està preestablert o escrit.

Quin paper li pertocarà a vostè el dia 28 de setembre?

No em pertoca dir-ho. Som molta gent en aquesta llista i hem posat el el nostre valor personal al servei del repte col·lectiu del 27-S.

stats