ELECCIONS PLEBISCITÀRIES
Política 29/08/2015

Romeva avisa que l'Estat comptarà el vot a Catalunya Sí que es Pot al bloc del 'no'

El cap de llista de Junts pel Sí reconeix la defensa del dret a decidir que fa la candidatura de Rabell i li estén la mà per a un govern de concentració i el procés constituent

Acn
3 min
El cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, en un moment de l'entrevista amb l'ACN

BarcelonaEl cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, ha avisat que l'Estat comptabilitzarà el vot a Catalunya Sí que es Pot en el bloc del 'no' tot i que la candidatura de Lluís Rabell hagi apostat pel dret a decidir. "Una cosa és on jo la situo, i una altra és on la comptaran des de l'Estat. Jo tinc molt clar que no està en el bloc del 'no'", ha dit en una entrevista amb l'ACN. Per això ha reclamat que el 27-S "no hi pugui haver cap dubte" i hi hagi una majoria clara en nombre d'escons i de vots a favor del sí, perquè llavors "fins i tot el dret a decidir tindrà moltes més oportunitats". Romeva ha estès la mà a Catalunya Sí que es Pot per a un govern de concentració i per al procés constituent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Romeva ha reconegut que seria "mentir" dir que Catalunya Sí que es Pot forma part del bloc unionista, perquè la seva aposta pel dret a decidir ha estat "claríssima i diàfana". Ara bé, ha advertit que una cosa és això i una altra és on la comptabilitzarà l'Estat el 27-S, que situarà en el 'no' tot el que no sigui vot a favor de Junts pel Sí i la CUP. "És un fet que, per molt que alguns considerin que és injust, és el joc a què l'Estat està jugant", ha dit.

Per aquest motiu, ha cridat a concentrar el vot en aquelles llistes nítidament independentistes. "Si el 27-S no hi ha un mandat clar, si no enviem un missatge sense ambigüitats a Espanya, a Europa i al món que el poble de Catalunya el que vol és construir un estat, la gestió del 'post' serà molt complicada", ha avisat.

De fet, l'argumentari de Junts pel Sí ja avisa que cal una "gran força democràtica" de la candidatura perquè "tot el que no sigui suport al 'sí'' serà comptat com a 'no'" i la "victòria del 'no' és la victòria d'Aznar i de Rajoy". Ho ha argumentat Romeva: "Si hi ha ambigüitat, continuarem amb la dinàmica recentralitzadora i hostil del PP. Aquest és el PP, que viu de la filosofia de la qual s'impregna la FAES".

Romeva ha reconegut que li hauria agradat que la seva candidatura inclogués altres partits com la CUP o Catalunya Sí que es Pot, però, com que no hi són, ha apostat ara per "mantenir les portes obertes" per a l'endemà del 27. En aquest sentit, ha estès la mà a la candidatura de Rabell i a la d'Antonio Baños. "Indiferentment de si hi ha una majoria de Junts pel Sí, jo confio i aspiro a arribar a acords amb tothom que vulgui avançar en aquesta direcció, es digui CUP, es digui Catalunya Sí que es Pot, es digui com es digui", ha indicat.

De fet, ha opinat que "com més ampli sigui l'espectre i de més concentració" sigui el govern que surti del 27-S, més "ràpid" serà el camí cap a la independència i més garanties tindrà. Al seu parer, tothom ha de poder participar en el procés constituent, especialment les forces que el reivindiquen, com la CUP o Catalunya Sí que es Pot.

Descarta una proposta de l'Estat tot i els intents de Duran

Romeva no ha volgut especular amb una oferta de l'Estat després de les eleccions generals. "Si no hi ha hagut un gest fins ara, no tinc cap esperança ni confiança que aquest gest hi sigui", ha dit. En aquest sentit, ha situat les reunions de Josep Antoni Duran i Lleida amb Mariano Rajoy i amb Pedro Sánchez en la "lògica autonomista de sempre".

El candidat de Junts pel Sí ha reconegut ser "profundament escèptic" respecte a una hipotètica oferta del govern espanyol, i s'ha mostrat "clarament convençut" que els contactes de Duran "no portaran enlloc". "I com que ho sabem perquè tenim molta experiència, ja no val enganyar la gent i fer creure que hi pot haver un canvi on no hi serà", ha afegit. En aquesta línia, ha demanat deixar de "marejar la gent" parlant de reformes constitucionals, perquè ni estan obertes ni pretenen tocar coses "fonamentals", a més de no tenir la majoria necessària de dos terços al Congrés per portar-les a terme.

stats