Política 30/08/2016

Homs: "El to de Rajoy és de qui veu la qüestió catalana perduda"

Tardà alerta que la dreta "neftalínica" necessita ara un "enemic interior [els catalans]" perquè no té "la guerra de l'Iraq"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El portaveu del PDC al Congrés, Francesc Homs. EFE

MadridEl president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha dedicat una sisena part del seu discurs d'investidura a atacar el procés. Ha estat el moment en què ha brandat un to més enèrgic i ha estat més aplaudit des de la bancada del PP. Pel líder popular, es tracta del "repte més greu que té plantejat Espanya en aquests moments".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els partits independentistes han seguit aquest quart d'hora amb atenció i han reaccionat amb xiulets des de l'escó quan Rajoy ha afirmat que "ha mostrat total disposició al diàleg i a la col·laboració" amb la Generalitat. Pel portaveu del Partit Demòcrata Català (PDC) al Congrés, Francesc Homs, els atacs de Rajoy al procés són propis de "qui se sent perdedor". Al seu torn, el portaveu d'ERC, Joan Tardà, alerta que la dreta "neftalínica" necessita ara un "enemic interior" perquè no té la guerra a l'Iraq".

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà. EFE

Tardà creu que el discurs de Rajoy ha estat la "primera part de la posada de llarg d'un matrimoni entre la dreta que encara fa olor de franquisme i la dreta 2.0 que va ser dissenyada per regenerar la dreta neftalínica que no podia encarar els reptes del segle XXI". I que el PP, incapaç de ser investit, "necessita un enemic". En aquest sentit, ha recordat que "els que volen tallar el bacallà a Catalunya són els que van quedar últims i penúltims el 26-J".

Rajoy, justament, ha brandat aquests resultats i ha assenyalat que van "constatar una veritat coneguda: que Catalunya és molt més que els polítics independentistes i que aquests no poden dur a terme els seus objectius sense provocar una enorme fractura en la societat catalana".

Al seu torn, Homs creu que el més preocupant de les paraules de Rajoy és que som davant del "discurs d'algú que entén de força i no de democràcia". Al portaveu del PDC no li sorprèn el to del líder popular, que veu propi del discurs "aznarià anticatalà".

El portaveu d'En Comú al Congrés, Xavier Domènech. EFE

Domènech: "Una intervenció extremadament gris"

Pel portaveu d'En Comú al Congrés, Xavier Domènech, la de Rajoy ha estat una "intervenció extremadament gris d'un partit que ja comença a ser molt negre i vol un xec en blanc de la ciutadania per fer el que vulgui". Ha criticat que el PP busqui "amagar la manca d'un projecte més enllà de la corrupció" amb la "divisió" dels catalans". En l'únic amb què està d'acord amb Rajoy és amb l'afirmació que "el principal dret de tot ciutadà és poder escollir sobre la seva nació", però la catalana i no l'espanyola, com ha defensat el líder popular.

stats