Societat
Política 08/10/2011

Rebuig general a la proposta del PP d'instaurar la cadena perpètua revisable

El ministre de Justícia, Francisco Caamaño, la considera “retrògrada" i Duran i Lleida alerta del “difícil encaix” amb la Constitució

Efe
2 min

MadridL'anunci del PP d'incloure en el seu programa electoral pel 20-N la instauració de la cadena perpètua revisable ha provocat un rebuig gairebé unànime de la resta de partits polítics i del Govern socialista, que qualifica la proposta de "retrògrada".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre de Justícia, Francisco Caamaño, ha criticat el PP per ressuscitar "a mes i mig" de les eleccions el debat sobre la cadena perpètua revisable, cosa que, segons ell, demostra que "no és un partit conservador, sinó retrògrad".

A la seva entrada al Comitè Federal del PSOE, que aquest dissabte ha aprovat les seves llistes electorals, Caamaño ha remarcat que no hi ha "res pitjor" contra l'esperit de la Constitució que la cadena perpètua, perquè és contrària a l'objectiu de reinserció dels reclusos, establert a la Carta Magna.

El titular de Justícia ha negat, a més, que la cadena perpètua revisable existeixi en altres països, tal com va defensar aquest divendres el responsable de Justícia del PP, Federico Trillo.

En aquesta mateixa línia, el secretari d'Organització del PSOE, Marcelino Iglesias, ha mostrat el seu desacord amb la iniciativa del PP. "Tenim una altra visió perquè creiem que la gent es pot rehabilitar, fins i tot quan una persona ha delinquit", ha subratllat.

També des de CiU, el seu portaveu al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha alertat que la proposta del PP té "difícil encaix" a la Constitució.

En declaracions després del Consell Nacional conjunt de CDC i UDC celebrat a Barcelona, Duran i Lleida ha dit ser “conscient” del “clamor popular” davant dels delictes greus i “repugnants”, però ha dubtat de la constitucionalitat d'aquesta pena. El candidat de CiU al 20-N ha defensat el compliment íntegre de les condemnes que contempla el nou Codi Penal, i s'ha mostrat favorable a ampliar els anys de presó per a determinats delictes.

També ha rebutjat la iniciativa del PP el coordinador general d'IU, Cayo Lara, que ha afirmat que no desitja la cadena perpètua “ni tan sols per als de la Gürtel”. Lara ha lamentat que el PP busqui amb aquesta proposta “la part més indigna” i “els sentiments més indignes que pot tenir l'ésser humà". Durant l'Assemblea de la coalició, el coordinador general d'IU ha subratllat que “és un problema de principis i de tenir una societat civilitzada, amb penes que han de permetre la reinserció de la gent”.

La presó perpètua revisable va ser una de les principals propostes del PP en la tramitació de la reforma del Codi Penal que va entrar en vigor l'any passat, encara que no va ser inclosa en la norma davant l'oposició del PSOE.

Segons les dades del PP, la cadena perpètua revisable és recolzada pel 82% de l'opinió pública, i és present en l'ordenament jurídic de tots els països de la UE menys dos, un d'ells Espanya.

stats