Política 18/08/2012

Recoder convida els catalanistes del PSC a seguir l'exemple de Mascarell i apropar-se a CDC

"Amb ERC hi ha una bona via de diàleg que segur que en el futur ha de donar molts fruits", opina el conseller

Acn
4 min
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, durant l'entrevista concedida a l'ACN

Bellver de CerdanyaEl conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha convidat els catalanistes del PSC a seguir l'exemple de Ferran Mascarell i apropar-se a la 'Casa Gran del Catalanisme' convergent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a l'ACN i arran de la polèmica amb el vot a favor d'Ernest Maragall sobre el pacte fiscal, Recoder ha subratllat que a CDC hi ha un sector de pensament socialdemòcrata que "pot tenir un 'feeling' perfecte" amb molts militants del PSC.

"No crec que Mascarell es trobi especialment incòmode dins del nostre projecte com a independent", ha subratllat.

Respecte a les relacions amb ERC, ha reconegut que hi ha una "bona via de diàleg" i ha augurat que "en el futur ha de donar molts fruits".

Recoder ha reconegut que el PSC és un partit molt important a Catalunya, però ha afegit que "s'ha mogut en un terreny difús entre la seva fidelitat al PSOE i els interessos nacionals de Catalunya". Al seu parer, la pròpia evolució del país i la consciència nacional en un tema com el dèficit fiscal obliguen ara els socialistes a prendre una decisió. "Això els situa en una posició molt delicada i han de trobar el seu camí, cosa que exigeix prendre decisions difícils", ha diagnosticat.

Així, segons ell, igual que CDC va fer una transició del "peix al cove" a la constatació que la via estatutària estava esgotada i que calia anar més enllà, ara el PSC ha de decidir. I si no ho fa, ha continuat, els catalanistes del PSC han de saber que "la 'Casa Gran del Catalanisme de CDC està en disposició de rebre'ls amb els braços oberts".

Ha posat l'exemple del conseller de Cultura, l'exsocialista Ferran Mascarell. "El camí que ha seguit Mascarell, moltes altres persones del PSC podrien seguir-lo, i estaríem encantats d'acollir-los a casa nostra", ha assegurat.

En tot cas, ha desitjat que el PSC s'aclareixi, opti per estar al costat dels interessos nacionals de Catalunya, "i deixi de preocupar-se tant per allò que pensa el PSOE". Però sobretot, deixi de banda l'opció que defensen alguns militants que aposten com a gran objectiu perquè Carme Chacón sigui presidenta del govern espanyol. "La fidelitat al país exigeix una decisió que pot ser difícil, convulsa, però espero que l'acabin de prendre d'una forma que sigui el més convenient per al conjunt de ciutadans de Catalunya", ha conclòs.

Feta aquesta apel·lació directa al PSC, el membre nat de l'executiva de CDC s'ha referit també a les relacions amb ERC, abonades ara per la coincidència en la defensa del pacte fiscal. Recoder ha reconegut que amb ERC "hi ha una bona via de diàleg" ara mateix. Ara bé, sense concretar més, ha augurat que aquesta via "segur que en el futur ha de donar molts fruits".

I és que segons el conseller, CDC i ERC tenen més coses en comú que no pas el contrari. "Amb ERC hi ha moltes coses que ens uneixen, moltes més que no pas les que ens separen", ha dit.

No és contradictori el pacte fiscal i la independència

Sobre la polèmica al voltant del lema de la manifestació de l'Onze de Setembre, Recoder ha opinat que no ha de ser contradictori un clam a favor del pacte fiscal i un altre a favor de l'Estat propi. De fet, ha opinat que una mobilització independentista no perjudica l'objectiu de la hisenda pròpia. És més, segons ell, "si hi ha una expressió majoritària de sobiranisme, també suma a favor del pacte fiscal".

"Tothom que surti al carrer reivindicant més poder a Catalunya està sumant, altra cosa és que hi hagi expressions per un Estat propi que poden ser compartides per nosaltres, però no necessàriament tinguin un consens majoritari entre la ciutadania", ha reflexionat Recoder. El conseller ha subratllat que l'objectiu marcat pel Govern i pel Parlament és el pacte fiscal, perquè és el que uneix la major part de la població, però "cadascú defensarà el que voldrà".

De fet, ha apuntat que les forces que van donar suport al pacte fiscal (CiU, ICV-EUiA i ERC) poden tenir missatges "que vagin més enllà del pacte fiscal", com en el cas dels republicans, però això no treu que en aquesta Diada, al seu parer, s'hagi de concentrar l'esforç en l'objectiu del pacte fiscal.

Recoder ha dit que entendria perfectament que membres de CDC i del Govern participessin en les mobilitzacions independentistes de l'Onze de Setembre, i ha recordat que l'últim congrés convergent va expressar la seva voluntat sobiranista. "Tothom pot fer el que li sembli", ha dit, però ha afegit que al marge d'això, on cal abocar els esforços ara és en el pacte fiscal, perquè és el que aplega els màxims consensos i és el compromís electoral de CiU. "Si hem pres una decisió d'anar cap a intentar fer realitat un objectiu amb el qual vam comparèixer en les eleccions, que sabem que suma molt a Catalunya i que som conscients que és l'última possibilitat d'acord en el moment més clau d'ençà la transició, hem d'abocar totes les forces en l'assoliment d'aquest compromís", ha argumentat.

En preguntar-li pel pla 'b' en cas de rebuig per part del govern espanyol, no ha volgut entrar-hi, però sí que ha assegurat que el Govern té molt clar cap a on va, i també sap què ha de fer si la negociació acaba en fracàs.

stats