EL FINANÇAMENT DE CATALUNYA
Política 22/05/2012

Mas posa pista d'aterratge al PSC

A mesura que s'acosta el debat del pacte fiscal al Parlament s'intensifiquen les crides a la unitat. L'Estatut sense retallar del 2005 contenia un model que CiU i ICV veuen com una via per sumar-hi el PSC.

Roger Tugas
3 min
PAU PUNTUAL ENTRE RIVALS Els debats més encesos del Parlament els acostumen a protagonitzar Artur Mas i el secretari general d'ICV, Joan Herrera, però els dos líders aparquen les diferències quan parlen sobre el concert econòmic. Tot i això, Herrera va reclamar ahir a Mas en la reunió que van tenir a la Generalitat que no faci servir el pacte fiscal amb motius electoralistes.

BARCELONA.La cimera de líders polítics sobre el pacte fiscal tindrà lloc el 30 de maig i serà un dels últims passos abans de votar, en un ple del juliol, la proposta que arribarà a la taula de Mariano Rajoy al setembre. I gairebé set mesos després que CiU, ICV-EUiA i ERC votessin el seu model basat en el concert econòmic en comissió, el Govern encara no té nous aliats. Preocupa especialment la negativa del PSC a reforçar un consens català que faci més contundent el previsible xoc de trens amb el govern espanyol del PP. "No és possible sumar altres forces des de l'immobilisme", va alertar ahir el secretari general d'ICV, Joan Herrera, després de reunir-se amb Artur Mas per contrastar models. I seguidament va apuntar cap al model votat també pel PSC el 2005 en el text original del nou Estatut com una via per engrandir el front català amb els socialistes. Mas, que ja havia sondejat l'opció, no la veu amb mals ulls.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu del Govern, Francesc Homs, també va donar valor al "bagatge" de l'acord del 2005 i del document de la comissió per subratllar la viabilitat d'un consens ampli. Aquesta experiència "marca una mica els contorns del possible pacte", segons Homs. El text definitiu de l'Estatut va costar suor i llàgrimes i fins a la pròrroga del ple definitiu no va haver-hi fumata blanca en el títol del finançament, però aquell referent -ribotat sense contemplacions a Madrid- és l'última opció a què s'aferren CiU i ICV per obtenir l'aval socialista. Herrera la veu com una proposta "ambiciosa", atès que donava la clau de la caixa i capacitat normativa sobre tots els impostos a la Generalitat.

Aquesta voluntat d'acostar posicions, de fet, arribava poques hores abans que el primer secretari del PSC, Pere Navarro, demanés a Mas que flexibilitzés el seu model. Fins ara els socialistes sempre han posat com a punt de partida de les negociacions la seva proposta de pacte fiscal, que inclou una Agència Tributària consorciada entre la Generalitat i l'Estat, i han renegat de subscriure de nou el model votat el 2005, però Navarro va afirmar que el PSC té ara "la voluntat de flexibilitat".

ERC vol evitar pactes a Madrid

Tanmateix, encaixar aquesta peça al consens pot provocar perdre'n una altra a l'altre costat. En sentit contrari, ERC ha subratllat diversos cops que no s'hi posaria per menys del concert amb tots els ets i uts, i ahir la seva secretària general, Marta Rovira, va fer un pas més i va reclamar a Mas que s'estalviï la negociació i passi directe al pla B. Els republicans, que denuncien que l'Estat incompleix sempre el que pacta, exigeixen al Govern que iniciï "de manera unilateral" el procés per crear la Hisenda pròpia. El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ja va enterrar el model del 2005 després de la seva reunió amb Mas fa unes setmanes.

En tot cas, les coincidències entre Mas i Herrera van anar més enllà de les vies pel consens i el president va acceptar subratllar el compromís amb la solidaritat amb l'Estat i amb la millora de l'estat del benestar, així com buscar fórmules per implicar més els agents socials i econòmics en el procés. El líder ecosocialista, per la seva banda, li va reclamar també que garantís per escrit que si obtenia la millora de finançament no abaixaria impostos fins a assolir els estàndards europeus en polítiques socials, va apostar per un acte unitari i públic a Brussel·les contra les polítiques d'austeritat i va defensar traçar un full de ruta sobre l'autogovern en general, no només del pacte fiscal. Homs, sense cap cop de porta, va desvincular aquestes qüestions del debat actual: "Ja formaran part dels programes de cadascú".

stats