POLÍTICA
Política 05/02/2011

Front de CiU, ERC i ICV-EUiA per evitar que l'Estat posi límits al deute català

CiU adverteix que no permetran "l'estrangulació" financera. ERC avisa que si es limita el deute a la Generalitat, Catalunya deixarà de ser la "memella" d'Espanya. ICV-EUiA. Herrera proposa un front per defensar que el superàvit català de la Seguretat Social es pugui invertir en emissió de deute

Redacció
2 min

BarcelonaA dos dies de la reunió Mas-Zapatero a Madrid, el portaveu de CiU al Parlament, Oriol Pujol ha advertit que la federació "no es refia", després dels reiterats "incompliments, enganys i enredades", de les bones paraules del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, quan mostra predisposició a què la Generalitat pugui endeutar-se. Pujol ha deixat ben clar CiU no pensa permetre una "estrangulació" de la Generalitat per la via de tancar l'aixeta als recursos econòmics que el Govern "necessita". En una línia similar s'ha expressat el secretari general d'ERC, Joan Ridao, que ha avisat que si es tanca l'aixeta del deute, Catalunya "deixarà de ser la mamella d'Espanya". Ha acusat Zapatero de fer de "bomber piròman" quan mostra predisposició a un finançament raonable per a la Generalitat quan "ell és l'autèntica causa del problema". Però Ridao ha aprofitat per posar pressió també a CiU, a qui ha instat a defensar el concert econòmic per Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel secretari general d'ICV-EUiA, Joan Herrera, "no té lògica" una limitació del dèficit de la Generalitat. Ha recordat que la Generalitat és l'administració que representa una major part de despesa. Per això, ha proposat un front comú a Madrid per fer que "el superàvit de la Seguretat Social es pugui invertir en emissió de deute del Govern".

En canvi, la portaveu adjunta del PSC al Parlament, Laia Bonet, ha dirigit les seves crítiques al Govern, que ha acusat d'actuar amb "descoordinació i desorientació". Ha secundat la demanda de "corresponsabilitat" que va llançar ahir Zapatero des de Brussel·les. Tot plegat el dia que Mariano Rajoy, en un clar intent de defensa de la sobirania espanyola, ha alertat que no li agrada que "vinguin de fora a dir què s'ha de fer", en al·lusió a les directrius que ha donat Europa al govern espanyol per evitar una eventual intervenció.

stats