CANVI DE CICLE
Política 29/05/2015

Un jutjat obliga l'AMI a retornar les quotes pagades pel Consell de la Ribera d'Ebre

L'ens comarcal, sorprès per la decisió judicial, presentarà un recurs davant el TSJC i anuncia que continuarà adherit a l'entitat

Acn
2 min
El president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, Jordi Jardí / ACN

Móra d'EbreLes quotes pagades pel Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre com a membre de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) són il·legals, segons el jutjat contenciós administratiu de Tarragona. Arran del recurs interposat per l'advocat de l'Estat, el jutge ha anul·lat l'acord de la junta de govern comarcal de pagar les quotes a l'AMI dels anys 2012, 2013 i 2014, i ha reclamat a l'entitat el retorn dels 1.800 euros percebuts en total. El president del Consell, Jordi Jardí, ha anunciat la presentació d'un recurs davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), i ha recordat que l'acord es va prendre per unanimitat de tots els grups i que la voluntat de l'ens és continuar adherit a l'AMI.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Consell de la Ribera d'Ebre és el segon de Catalunya que rep una sentència d'aquestes característiques després del de l'Urgell, després que molts municipis catalans s'hagin hagut d'enfrontar a una situació similar. Jardí, que va donar compte de la sentència –rebuda a mitjans d'aquest mes de maig– al ple comarcal d'aquest dijous a la nit, ha explicat que el jutge interpreta com a il·legal que una administració pública faci efectives les quotes de pertinença a una associació amb l'objectiu declarat d'aconseguir la independència de Catalunya, fet que vulneraria la Constitució.

A banda de deixar sense valor l'acord de la junta de govern –que va votar integrar-se a l'AMI per unanimitat de tots els grups comarcals: CiU, ERC i PSC– i el retorn de les quotes –uns 600 euros anuals–, el jutge imposa al Consell els costos del procés fins un màxim de 200 euros. Jardí ja ha anunciat la interposició d'un recurs davant el TSJC. "Entenem que [la sentència] no s'ajusta a la llei i s'haurà de determinar si els acords són vàlids", ha declarat Jardí, que ha mostrat la seva "sorpresa" per la sentència. "Però actuarem amb serenor i tranquil·litat", ha afegit.

La resolució final d'aquest enrenou judicial, segons el mateix Jardí, no ha de representar cap canvi respecte a la vinculació del Consell amb l'AMI. "Hi estem perquè hi volem estar i estem encantats de pertànyer-hi. No volem trencar la vinculació. Aquí [a la sentència] es parla d'uns diners públics destinats a una qüestió inconstitucional. No estem d'acord amb aquesta interpretació. Digui el que digui el TSJC sobre el retorn de les quotes, continuarem pertanyent a l'AMI perquè tenim vocació de pertànyer-hi i un acord del Consell Comarcal que ho determina. Ningú ens ho ha demanat [abandonar-la] ni ho pretenem", ha tancat.

Per la seva banda, fonts de l'AMI han apuntat que, en la majoria de casos d'ajuntaments catalans que han estat denunciats per l'advocat de l'Estat per aquest mateix motiu, els recursos presentats al TSJC els han resultat favorables i han acabat desestimant l'anul·lació dels acords per formar part de l'entitat. "No recordem haver hagut de retornar cap quota", apunten. Com a principal argument, recorden que els ajuntaments i ens locals poden donar suport a entitats de diferents tipus, siguin culturals o socials. "Pels estatuts i pel tipus d'organització no som una entitat il·legal", han conclòs des de l'AMI.

stats