POLÍTICA
Política 31/08/2011

Ridao proposa que Bosch vagi al Senat de líder d'una candidatura independentista unitària

El líder d'ERC al Congrés vol que CiU i la resta de grups nacionalistes de l'Estat protestin el dia que es voti la reforma de la Constitució

Redacció
2 min
El secretari general d'ERC, Joan Ridao / ACN

BarcelonaJoan Ridao, el líder d'Esquerra Republicana de Catalunya al Congrés dels Diputats, ha proposat que el seu contrincant en les primàries que ERC ha de celebrar per escollir el seu candidat a Madrid, Alfred Bosch, sigui el líder d'una “àmplia coalició sobiranista al Senat”. Per a Ridao, aquesta seria una manera d'atendre la demanda de la societat civil per una unió de les forces independentistes. En una entrevista a RAC1, Ridao defensa la feina feta per l'actual grup parlamentari d'ERC i demana continuïtat per als seus integrants. D'altra banda, el secretari general dels republicans també ha anunciat que la seva formació farà una acció de protesta aquest divendres, quan la cambra baixa voti el projecte per reformar la Constitució. “Ens plantarem”, ha dit Ridao, que espera que “totes les forces del catalanisme i altres partits d'arreu de l'Estat”, com el BNG i IU, se sumin a la protesta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'encara líder dels republicans a Madrid ha dit que se sent “orgullós” que la formació celebri primàries el dia 17 de setembre per escollir el candidat a les generals i la “voluntat de renovar” que ha mostrat el partit. Per a Ridao, però “cal combinar l'experiència i la renovació”. El secretari general d'ERC ha recordat que després del daltabaix electoral del partit a les eleccions catalanes, no va optar a dirigir el partit, tot i que reunia els avals necessaris.

Ridao també ha explicat que la seva feina al Congrés l'avala a l'hora de defensar les propostes més socials de la formació. “Al Congrés, l'agenda social i econòmica fa reductiu el fet de defensar sempre la independència”, ha dit, i ha recordat que “la feina d'agitació que feia ERC fa anys, ara la fan les entitats de la societat civil”. En aquest punt, Ridao ha lloat el paper d'Alfred Bosch en el moviment de consultes independentistes. “L'independentisme ara és tan plural i tan complex com la societat catalana”, ha dit Ridao.

Reforma constitucional

Pel que fa a la reforma de la Constitució, Ridao ha dit que pot ser “un tret als peus que es llancen PP i PSOE”, que obren el meló de les reformes. “Quan ens diguin que no es pot modificar ens farem un panxó de riure”, ha explicat. Ridao ha explicat que “ERC no creu en la reforma” i ha criticat la “manca de sentit democràtic” del procés i l'absència d'un referèndum. Ridao considera que la reforma és “un atac contra la possibilitat de fer polítiques econòmiques d'esquerres i contra l'autonomia financera de la Generalitat”. “No legitimem aquesta farsa”, ha resumit.

Per això, el secretari general d'ERC ha anunciat que divendres, quan es voti la reforma, es plantaran. No ha dit, però, si això significa que abandonaran l'escó. “El gest ja el veurem”, ha dit, i s'ha mostrat confiat que l'acció rebrà el suport de “les forces catalanistes” -una clara al·lusió a CiU- “i de les altres forces polítiques d'arreu de l'Estat, com IU i BNG”.

stats