100 DIES DE GOVERN
Política 28/03/2011

L'oposició, "decebuda" dels primers cent dies de Govern: “S'ha acabat la indulgència”

Els socialistes diuen que l'Executiu "no sap cap a on va" i coincideixen amb el PP, que titlla Mas de "timoner sense rumb". El secretari general d'ERC, Joan Ridao, creu que "ara ja no hi ha excuses" perquè el Govern "es posi a treballar"

M.colomer
3 min

BarcelonaFalten pocs dies perquè el Govern que presideix Artur Mas compleixi els 100 dies i els partits de l'oposició ja han alertat l'Executiu que, un cop acabat aquest termini, es posaran a fer oposició amb tots els recursos. El PSC ha qualificat el període de gràcia del Govern com "clarament decebedor" mentre el PP titlla Mas de "timoner sense rumb" i ERC ja ha demostrat que té ganes de fer oposició de debò, lluny de l'estil soft que ha exhibit durant aquest període.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per part dels socialistes, el seu portaveu, Miquel Iceta, ha assegurat que l'Executiu de CiU "ha provocat decepció" i que no sap cap a on va. Iceta ha remarcat que el Govern presenta un balanç "clarament decebedor" i ha desacreditat la demanda del pacte fiscal, que Mas ha explicat avui mateix a Madrid en un fòrum organitzat per Nueva Economía, amb diversos arguments. Per part del PP, la presidenta dels populars a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, també ha criticat durament la política dels 100 primers dies de l'Executiu català.La presidenta del PPC ha definit Mas com un "timoner sense rumb que rectifica les pròpies decisions". També l'ha acusar de voler "pactar amb tothom", fet que considera "una excusa per no governar". Segons Sánchez-Camacho, Mas hauria de començar a aprovar mesures econòmiques, laborals i fiscals que fins ara s'havien retardat amb l'excusa de la cimera anticirisi, que va tenir, segons ella, unes "conclusions descafeïnades".

La sentència més lapidària, però, ha arribat de les files d'ERC. “S'ha acabat la indulgència”. Així d'explícit s'ha expressat el secretari general dels republicans, Joan Ridao, en roda de premsa després de l'executiva nacional del partit i després de fer un avançament del balanç dels primers 100 dies del Govern “molt negatiu”. “Que es posin a treballar. Ara ja no hi ha excuses”, ha asseverat Ridao, que ha advertit que superats els primers 100 dies, ara la política catalana ja entra definitivament en “un nou escenari”, en el qual situa, entre altres coses, la negociació dels pressupostos del 2011. Els republicans, condicionats també per la desorientació interna amb què els va deixar la patacada electoral del 28-N i per la necessitat de reivindicar-se com a partit responsable, volen recuperar la vocació de centralitat política i compromès amb la governabilitat del país.

En aquest sentit, el secretari general d'ERC –que ja des de principis de legislatura ha adoptat un paper d'oposició dura que no té la mateixa intensitat quan l'exerceix el president del partit, Joan Puigcercós, al Parlament– ha fixat com a “línies vermelles” que els republicans no estan disposats a creuar perquè el Govern tingui el seu suport als pressupostos que es mantinguin els nivells d'inversió en salut, educació i innovació i recerca. Per Ridao, que no s'està de recordar que CiU no va donar al Govern ni un dia de gràcia, és inadmissible que el Govern apliqui les retallades de forma lineal i sense prioritats ni criteri, cosa que fa que en salut, per esmentar alguns dels exemples que ha donat Ridao, CiU ja incompleixi compromisos electorals com no rebaixar els recursos que s'hi destinen o disminuir les llistes d'espera. I passa just a la inversa: ja s'apliquen retallades en salut i s'incrementen les llistes d'espera. Amb aquests criteris, Ridao ja ha avançat que “no es fa fàcil” pensar en un eventual acord amb CiU per als pressupostos si no canvia radicalment els criteris en matèria de salut, innovació i educació. 100 dies després, ERC es proposa exercir l'oposició.

stats