Política 01/09/2011

Ridao veu "antiprogressita i anticatalana" l'actitud del PSC davant la reforma Constitucional

Buenaventura (ICV): La reforma és "innecessària i ineficaç". Llamazares (IU): "S'han carregat les bases de la nostra convivència ciutadana"

Miquel Codolar
2 min

MadridEl portaveu parlamentari d'ERC, Joan Ridao, ha qualificat la reforma constitucional d'"antidemocràtica, antisocial i centralista" i ha indicat que "condemnarà les autonomies a majors penúries econòmiques". Considera que és "una agressió que mereix un rebuig des de la unitat del catalanisme". Per això ha afegit que "com a català d'esquerres m'avergonyeix l'actitud del PSC i els seus diputats, antiprogressista i anticatalana, legitimant una autèntica agressió també contra l'estat del benestar". També ha demanat a CiU que "no es limiti a queixar-se que se l'expulsi del consens constitucional, sinó que reclami, com fa a Catalunya, el concert econòmic". Ha avançat que els diputats i senadors del seu grup s'aixecaran i abandonaran la tribuna abans del moment de la votació per evidenciar el seu rebuig. Des d'ERC "demanem als diputats catalanistes que no participin en el que veiem com un atemptat contra la capacitat d'autogovern". Pel que fa a l'esmena a la totalitat, finalment ERC s'ha desmarcat d'IU i ICV, i no presentaran la iniciativa de manera conjunta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La portaveu parlamentària d'ICV, Núria Buenaventura, ha manifestat el "total rebuig" del seu grup a la reforma constitucional "tant per les formes com en el fons". Ha exposat que la reforma és "innecessària i ineficaç" i ha criticat unes formes que empitjoraran la situació de les autonomies i els ajuntaments. Per això ha anunciat una esmena a la totalitat perquè "s'ha de modificar la Constitució sense trencar el consens del 1978" i per això ha reclamat "un consens majoritari amb les forces polítiques i la societat". Ha reclamat "una fiscalitat més justa" que serveixi per acostar-se a Europa. També ha defensat la celebració d'un referèndum vinculant.

Llamazares diu que se sent "expulsat de la Constitució"

El portaveu d'IU, Gaspar Llamazares, ha indicat que l'esmena a la totalitat que ha presentat pretén que la reforma es faci amb participació i naturalesa social. Ha criticat "el cop bipartidista a la Constitució espanyola" que ha afegit que és "exprés" perquè ha aconseguit "convertir el parlament en la cartoixa, en un convent amb vot de silenci", fet que evidencia que "s'ha trencat el consens constitucional". Ha afegit que la reforma és "antisocial" perquè vol "retallar el deute públic quan el nostre problema és la desocupació". Per Llamazares, l'anunci de María Dolores de Cospedal de reduir en un 20% la inversió demostra que hi haurà "més atur". Ha avançat que el seu partit se sent "deslligat de la Constitució" i per això ha dit que la combatrà assistint a totes les manifestacions que es convoquin.

Llamazares ha exposat que la seva repulsa durant el ple de demà es farà pública "de manera sonada" perquè considera que el que ha qualificat com una expulsió de milions de ciutadans de la carta magna és "gravíssim". Ha indicat que el PSOE i el PP "no només s'han carregat un procediment, sinó també les bases de la nostra convivència democràtica, en transformar una constitució de ciutadans en una constitució de mercats". Ha indicat que cal "una resposta molt contundent" i per això "cal tenir en compte totes les possibilitats". Ha apuntat també a la possibilitat de convocar una vaga general. Buenaventura afirma que "no sabem com" però "es visualitzarà el nostre rebuig total a la reforma" durant la votació de demà al ple extraordinari.

stats