CONSELL NACIONAL D'ERC
Política 18/12/2010

Ridao crida a l'ordre per no fer en públic el debat intern d'ERC

El secretari general d'ERC considera que el partit "no pot donar mai més aquest espectacle de divisió" que hi ha hagut després de la patacada del 28-N. Diu que al congrés de la tardor és quan s'haurà de parlar de tot, també de qui ha de liderar el partit. El consell nacional sotmetrà avui a Joan Puigcercós a una moció de confiança

Marc Colomer
3 min

BarcelonaEl consell nacional que sotmetrà Puigcercós a moció de confiança en votació secreta ha donat el tret de sortida. Joan Ridao ha defensat el full de ruta del partit d'ara al congrés de la tardor. Ridao ha fet una "crida a l'ordre" davant el "vici" de la "dissecció pública" del partit. També ha avisat davant "l'excessiva polifonia" de veus del partit que, segons ha dit, s'expressen fora però no en els organs interns.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No ens podem permetre ni més plors ni caure més en la depressió", ha asseverat el secretari general d'ERC, que ha recordat que "els maldecaps actuals" del partit "són poca cosa al costat d ela gent que va patir les sigles d'ERC".

Ridao ha justificat que la direcció del partit no reaccionés de manera immediata a la patacada del 28-N perquè van preferir esperar que "sortís el blau", al cap de dos dies del 28-N. Hadefensat que el partit viu una "crisi de govern, una remodelació, i un canvi de rumb" fins a les municipals, que ha situat com la principal prioritat a partir d'ara.

Responsabilitat compartida

Ridao ha remarcat que la responsabilitat del resultat electoral del 28-N "recau bàsicament en la direcció del partit, però no només això, sinó que és una responsabilitat compartida". En clara al·lusió a l'època de lideratge de Carod, ha advertit que l'últim resultat electoral "no ve d'ara, sinó que el partit ha anat lliscant per un pendent en alguns moments perillós" des del 2006, i ha citat el referèndum de l'Estatut, les eleccions municipals i les generals, on ERC va perdre cinc diputats. De les europees, ja amb la nova direcció, ha dit que va ser un resultat "correcte" i que es van "salvar els mobles", informa l'ACN.

El document que ha presentat Ridao, segons ell mateix ha dit, analitza i fa balanç del resultat electoral, fent algunes propostes per a la immediatesa. Ara és temps d'anàlisi i d'aprendre dels errors, ha subratllat, i si cal canviar l'estratègia, ja es farà en el proper congrés de la tardor, "buscant la unitat i concitant el màxim suport possible'". De tota manera, ell ha considerat que la gent no ha deixat de votar ERC per no compartir la seva base ideològica, sinó per altres causes, el que demostra la "bondat de l'estratègia" del partit.

Ara cal centrar-se, al seu parer, en el proper objectiu, que no és altre que les eleccions municipals. "Si estem noquejats i a la deriva, no afrontarem aqueta primera fita", ha advertit Ridao, que ha afegit que ja no és una qüestió de la direcció, sinó que els alcaldes i els regidors d'ERC "no es mereixen fer un mal resultat".

Causes de la davallada electoral

A banda de la divisió interna, profundament analitzada, Ridao ha parlat d'altres raons que han portat a la davallada electoral del 28-N. Ha citat per exemple que l'aposta per un segon tripartit no va ser compartida per tothom, i que el govern del 2006 ha estat "mancat de relat". No s'ha estat de llançar algun dard a Carod, encara que indirectament, després que el vicepresident del Govern en funcions es desmarqués tant de la campanya com dels resultats.

Però també ha citat entre les causes de la davallada el que ha anomenat "efecte Montilla", i ha constatat que molts votants d'ERC han acusat la "manca de carisma" del socialista i la seva dependència respecte al PSOE. Hi ha qui creia, ha subratllat, que era millor quedar-se a l'oposició, però Ridao ha considerat que aquesta és una "lectura reduccionista", perquè ERC també va perdre posicions per pactar amb CiU l'any 80 i el 84.

El que sí que ha faltat, ha dit, és comunicar l'estratègia de govern i l'obra de l'executiu. La veu d'ERC ha quedat "emparedada", segons ell, entre la gent que vol seriositat en l'acció de govern i la que, alhora, vol marcar un perfil més nítid. Finalment, ha remarcat també com a raó l'emergència de noves plataformes independentistes. Així, ha reconegut que el partit també ha estat víctima de "l'agenda d'agit-prop" de formacions com la de Joan LÑaporta. Ridao ha demanat no veure com un "drama" que hi hagi més partits independentistes, i més quan hi ha també més gent a Catalunya que vol un estat propi. El problema, ha dit, és que totes juntes no han aconseguit multiplicar els vots.

stats