Política 06/12/2014

Rivera: “La Constitució no és la culpable dels nostres mals, és la garant dels nostres drets i llibertats”

El president de Ciutadans acusa Mas i Junqueras de voler convertir la carta magna “en paper mullat”

Laia Vicens
2 min

BarcelonaEl president de Ciutadans, Albert Rivera, ha assegurat aquest dissabte que la Constitució “no és culpable dels mals, sinó que és la garant dels nostres drets i llibertats”. En aquest sentit, ha afirmat que és plenament “vigent” i “que més que rebentar-la, hem de complir-la”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions als periodistes abans de començar l'acte “Som democràcia”, que Ciutadans ha organitzat en motiu de celebració del 36è aniversari de la carta magna, Rivera ha denunciat Mas i Junqueras per voler convertir la Constitució “en paper mullat” i intentar “carregar-se-la”. En aquest sentit, els ha avisat que “els que posen la Constitució com a culpable dels nostres mals”, en relació també al PSOE, estan “esquivant la seva responsabilitat”. Per això ha demanat tant als partits sobiranistes com al PSOE que “deixin d'enganyar la gent”.

Rivera ha rebutjat, així, la proposta del PSOE d'obrir el debat de reforma del text del 1978. “Espanya necessita reformes i canviar de polítiques i de polítics, però no es tracta de canviar la Constitució”, ha afirmat Rivera, perquè al seu parer, “que l'economia no funcioni no té cap vincle amb la Constitució”. Tampoc l'atur -“L'atur de Catalunya no se soluciona canviant de passaport, sinó canviant de govern i unir-nos sota la Constitució”- ni la corrupció -“No acabarem amb els 'xoriços' canviant un article de la Constitució”- podrien acabar-se, al seu parer, a través d'una modificació del text.

Després matisa i s'obre a "actualitzar-la"

El discurs de Rivera davant un auditori ple ha pivotat, d'una banda, a “celebrar més que reivindicar” la Constitució, i de l'altra, a carregar contra el sobiranisme.

Pel que fa a la Constitució, Rivera ha lamentat els que volen fer del text “un boc expiatori de tots els mals d'Espanya”, i ha fet una crida a “mimar-la i afinar-la en alguns articles”. “Actualitzar-la és sensat, el que no és sensat és trepitjar-la”, ha dit en relació a la proposta de reforma del PSOE i matisant el que havia explicat davant dels mitjans de comunicació.

Ciutadans creu que "guanyarà" si participa el 75% dels catalans

Rivera ha afirmat que “no té cap dubte” que si participa el 75% de la població en les properes eleccions, Ciutadans guanyarà. “Que ho sàpiguen a Génova i a Ferraz”, ha avisat en al·lusió al PP i al PSOE. En aquest sentit ha dit que “si una cosa bona” ha tingut el 9-N és que “ells [en referència als independentistes] s'han comptat, i només són el 27% dels catalans”.

El president de C's s'ha erigit com l'”alternativa” que governi “dins del despatx” enlloc d'un Govern que “surt al balcó i proclama independències en contra de l'ordre constitucional”. “Deixem de fer país i governem el país”, ha dit en referència a ERC i CiU.

Rivera, que ha tornat a insistir en la necessitat de convocar eleccions “i votar de veritat”, ha criticat Mas. “I tant que passarà a la història, perquè ningú en tan poc temps ha perdut tants escons i s'ha carregat el seu partit”, ha dit amb sarcasme.

stats