Política 27/05/2016

Rivera acusa el PP d'impulsar Podem per a polaritzar el vot el 26-J

El líder de Ciutadans discrepa de Pedro Sánchez i no subratalla que no només el procés l'allunya d'un acord amb Pablo Iglesias

Gerard Pruna
2 min
Rivera acusa el PP d'impulsar Podem per a polaritzar el vot el 26-J

SitgesHa passat un any des que el líder de Ciutadans, Albert Rivera, va debutar amb tots els honors a la trobada anual del Cercle d'Economia a Sitges. Aleshores, les enquestes el situaven com la gran esperança per fer front a l'esclat de Podem i els empresaris es delien per escoltar de primera mà les propostes de l'encara diputat al Parlament. Dotze mesos després, les eleccions espanyoles del 20-D van punxar la bombolla demoscòpica i Rivera ha tornat a Sitges per intentar erigir-se un altre cop com el millor antídot davant el "populisme" de Podem.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per això, ha centrat gran part de la seva intervenció en carregar contra el partit lila i les seves afinitats "chavistes", i ha criticat que el PP estigui jugant a "ensurt o mort" afavorint l'auge de Podem per a polaritzar el vot: "L'estratègia d'alguns d'acabar amb la centralitat i tornar als bàndols és un greu error", ha alertat.

Tot i elogiar el seu pacte amb Pedro Sánchez per intentar formar govern, Rivera ha discrepat del dirigent socialista que aquest matí ha atribuït a la defensa del referèndum a Catalunya per part de Podem la impossibilitat d'arribar a un acord de govern. Segons Rivera, encara que Podem no defensés el referèndum Ciutadans no hi pactaria perquè discrepa de les seves polítiques econòmiques "chavistes".

Segons Rivera, el fenomen de Podem és un "populisme" equiparable al de Marine Le Pen a França, el de Syriza a Grècia i el de Donald Trump als Estats Units. Davant d'ells, ha ofert el seu partit com algú que pot seguir a Espanya els passos de Justin Trudeau a Canadà, de Barack Obama als Estats Units i de Mateo Renzi a Itàlia.

Disposat a no entrar en el futur govern

En un discurs marcadament polític sense gairebé referències econòmiques, Rivera ha insistit que Espanya tindrà govern després del 26-J si Ciutadans és decisiu, i aquest cop ha llançat un repte als seus rivals. Com va fer en els últims dies de les negociacions per formar govern després del 20-D, ha assegurat que està disposat a no demanar cap cadira en un futur executiu, i ha reptat la resta de candidats a dir el mateix: "Si jo crec que puc ser el problema per arribar a un acord, jo m'aparto. Però tots hem de ser generosos", ha conclòs.

En relació a Catalunya, ha reiterat la seva oposició al referèndum d'autodeterminació, i ha recalcat que el que cal fer és reformar Espanya per intentar seduir els catalans i que se sentint més identificats amb el "projecte comú".

stats