HORITZÓ ELECTORAL
Política 20/04/2015

Rivera colla Podem perquè es mulli contra el sobiranisme

R.m.
2 min
Albert Rivera descarta qualsevol pacte amb CiU i ERC.

BarcelonaEls dos partits de moda a l’estat espanyol es marquen de prop. De no figurar a cap travessa han passat a jugar-se la condició de partit revelació en el cicle electoral que tot just arrenca. En directa competència per repartir-se el pastís d’abstencionistes amb ganes de castigar la vella política i per arreplegar els votants desencantats de PP i PSOE, Ciutadans i Podem es miren de reüll, eviten l’enfrontament obert i, de tant en tant, creuen alguna insinuació amb ànim de desgastar el rival. Com la que ahir va adreçar Albert Rivera als de Pablo Iglesias.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb el creixement que li auguren les enquestes tant en les municipals com en les plebiscitàries del 27 de setembre, com també en les generals previstes per a finals d’any, Ciutadans pot convertir-se en peça clau per a la governabilitat en determinades institucions. I Rivera ja ha començat a explotar aquest potencial, especulant sobre qui podrien ser els seus socis i amb qui no estaria disposat a posar-se d’acord. Ahir, en declaracions a Europa Press, el president de Ciutadans va aprofitar el debat sobre política d’aliances per disparar un dard contra Podem. Només si “es mullen” pel que fa al procés sobiranista estaria disposat a entendre’s amb ells. Rivera, que deu part del seu creixent predicament al conjunt de l’Estat al seu rebuig frontal al catalanisme, burxa en l’ambigüitat en què sovint s’ha mogut Podem, que defensa el concepte de dret a decidir però evita comprometre’s a convocar un referèndum a Catalunya i es posiciona en contra de la independència. “Ara és pràcticament impossible entendre o saber què pensa Podem a Catalunya, perquè ells tampoc s’han posat gaire d’acord”, va raonar.

En canvi, Rivera té clar que no pactarà -ni tan sols als ajuntaments- amb CiU o ERC. Mentre mantinguin la seva aposta independentista, va recalcar, no considera “acords de cap tipus amb els que no respecten les regles del joc”. “És impossible plantejar-se un acord amb Artur Mas o Oriol Junqueras, perquè han renegat d’una convivència entre tots els catalans i la resta d’Espanya”, va reblar. Ciutadans, per tant, prioritzarà els pactes amb socialistes i populars als municipis i, si pogués ser, també a la Generalitat, per fer possible “el primer Govern no nacionalista en 35 anys”.

Cobertura als mitjans públics

D’altra banda, la Junta Electoral Central ha donat llum verda a incloure en els mitjans públics informació de les campanyes de partits com Ciutadans o Podem, encara que no tinguin representació parlamentària. La legislació instava els mitjans públics a planificar la cobertura en funció del pes aconseguit per cada partit en les anteriors eleccions. Aquest model impedia que formacions extraparlamentàries, però amb altes expectatives a les enquestes, poguessin tenir cobertura.

stats