Política 04/02/2016

Rivera demana a Sánchez que negociï amb el PP

El líder de C's ofereix al PSOE un pacte de legislatura, però li recorda que cal entendre's també amb Rajoy. Les prioritats de la taula de negociació: atur i corrupció

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Rivera i Sánchez s'han reunit aquest dijous al matí al Congrés / EFE

MadridAlbert Rivera ja fa de portaveu del PP davant el PSOE. El líder de C's s'ha reunit aquest dijous amb Pedro Sánchez durant més d'una hora per intentar trobar punts d'acord de cara a una investidura. De moment tenen dues prioritats sobre la taula: la lluita contra la corrupció i l'atur, és a dir, acabar amb la precarietat laboral. Però per fer-ho Rivera torna a incidir que és necessari que Sánchez abandoni els "vetos" i els "cordons sanitaris" i s'assegui a negociar també amb els populars. Rajoy, però, ja ha volgut deixar clar que votaran no a la investidura de Sánchez, independentment de l'acord que hi hagi sobre la taula. El somni de Ciutadans i de sectors del PSOE és un govern conjunt amb l'abstenció del PP. Una imatge que a Génova no volen veure ni en pintura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És en la idea que ha incidit més en la roda de premsa posterior a la trobada amb Sánchez. "Ningú no pot governar Espanya si no té el vistiplau d'almenys tres partits. Això no ho dic jo, és aritmètica clara. No és el moment de posar un cordó sanitari a ningú", ha advertit. "No hi haurà acord si el PP i el PSOE no abandonen la guerra freda", ha afegit. Rivera es nega a negociar només un pacte d'investidura i posa sobre la taula la necessitat d'un calendari de reformes i una comissió de seguiment per controlar el compliment dels acords.

Proposa, doncs, un pacte de legislatura davant el fantasma d'unes noves eleccions. És l'escenari que el partit taronja vol evitar de totes passades, ja que esgrimeix que l'aritmètica tornaria a obligar a passar pels pactes.

Acord per obligar Rajoy a comparèixer

En el que sí que ja estan d'acord Sánchez i Rivera és a cridar a files Rajoy perquè comparegui davant el Congrés en un ple extraordinari abans del Consell Europeu clau que ha de debatre la possible sortida del Regne Unit de la UE. "Esperem que Rajoy vingui 'motu proprio', o si no, C's i PSOE registraríem una compareixença amb urgència, perquè és un tema important", ha assenyalat. La Unió Europea és un dels punts als quals el partit taronja s'aferra per intentar que PSOE i PP es posin d'acord, ja que a Brussel·les acostumen a votar de bracet.

Els cinc temes sobre la taula

A part de la lluita contra la corrupció i l'atur, la resta de temes que PSOE i C's tindran sobre la taula en la mesa de negociació seran la reforma de la Constitució, un nou sistema electoral, economia i política fiscal i Europa i la posició d'Espanya al món. Està previst que les reunions puguin arribar a ser diàries.

stats