Política 28/05/2017

Rivera demana eleccions i insta la ciutadania a "donar una puntada de peu democràtica" al Procés

Ciutadans proclama oficialment com a candidata a la Generalitat Arrimadas, que acusa Puigdemont de ser el president només del "Procés"

Ara
3 min
Rivera demana eleccions i insta els ciutadans a "donar una puntada de peu democràtica" al Procés

Barcelona Albert Rivera ha tornat a Barcelona aquest diumenge per proclamar candidata a la Generalitat Inés Arrimadas, després que ahir fos escollida com a cap de llista electoral a les primàries de la formació a Catalunya. En el marc de la seva estratègia d'erigir-se en l'alternativa de Junts pel Sí, Albert Rivera ha centrat el discurs a carregar contra el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el seu pla per fer un referèndum. Així, des de la plaça Major de Nous Barris, ha demanat al cap de l'executiu que "posi les urnes" –parafrasejant l'exlíder de l'ANC Carme Forcadell– però que ho faci per fer unes noves eleccions a Catalunya i canviar el Govern. "Donem una puntada de peu democràtica al Procés", ha proclamat Rivera entre els principals dirigents del partit i en presència de la líder de l'oposició al Parlament, Arrimadas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per a Rivera, en les pròximes eleccions –que no estan previstes ara per ara– cal optar per la "papereta taronja" per "complir el somni d'acabar aquest malson", en al·lusió al Procés i al referèndum d'autodeterminació.

El partit ha celebrat un acte, recollit per l'ACN, amb més d'un centenar de persones a Nou Barris per presentar Arrimadas com a candidata a la Generalitat. La candidata ha lamentat la nova cimera sobre el referèndum convocada per Puigdemont, i s'ha queixat que el president no ho és dels catalans, sinó només del "Procés".

Unes primàries plàcidesArrimadas ha deixat clar que, si és presidenta de la Generalitat, governarà per a "tots" els catalans, "visquin on visquin, pensin com pensin i parlin com parlin".

"No convocaré d'urgència les entitats independentistes, com ha fet Puigdemont. No és el president de la Generalitat, és el president del Procés. I ja n'hi ha prou. Volem un president que enviï cartes a Mariano Rajoy per parlar d'infraestructures o dependència a Catalunya, i que si convoca entitats a la Generalitat siguin entitats socials, per parlar de problemes reals", ha afirmat en declaracions recollides per l'agència Efe.

Així, si és presidenta de la Generalitat, ha promès que serà la "interlocutora" amb la resta d'Espanya, que anirà a les conferències de presidents autonòmics, que no agafarà "cap bandera per tapar la corrupció, sinó que s'aixecaran catifes i s'obriran finestres de la Generalitat", i que no desconnectarà Catalunya, sinó que la "connectarà més bé" amb infraestructures i serveis amb la resta d'Espanya i Europa.

Caiguda de militants al partit

Arrimadas ha agraït la confiança dels militants del partit perquè torni a encapçalar la candidatura de Ciutadans, ja que es va imposar als altres dos candidats –partidaris del referèndum– per 792 militants a 33. A parer seu amb "més força i suport", i ha exhibit l'"orgull" per les primàries del partit, davant d'"altres que no els surt gaire bé" o un independentisme al qual ha reptat a fer primàries en lloc de "donar lliçons de democràcia".

Tanmateix, la participació a les primàries va ser baixa: un 35%. Segons 'El Mundo', de fet, el partit ha perdut un 34% dels militants des de l'assemblea general del gener a Catalunya, en la qual es va optar per canviar la línia ideològica del partit: si en un moment fundacional Cs era socialdemòcrata, ara és liberal i progressista.

El canvi ideològic, impulsat per Rivera, va provocar una revolta al partit a Catalunya, on bona part de les seves bases provenien del PSC –després del procés de la reforma de l'Estatut–. És per això que, a diferència d'Espanya, a les territorials catalanes la llista de compromissaris socialdemòcrata es va imposar a la llista oficial de Rivera.

stats