Política 31/08/2016

Rivera s'ofereix de mediador: "Vostès estan més units del que els sembla"

El segon dia del debat d'investidura, Rajoy finalment es recorda del líder de C's. "Crec que ens entendrem, perquè no ens queda més remei", diu

D. Sánchez Ugart / M. Ferrer I Fornells
3 min
El líder de C', Albert Rivera, durant la seva intervenció durant el debat d'investidura de Rajoy

MadridAlbert Rivera ha fet aquest dimecres, durant el debat d'investidura, el que Mariano Rajoy no va fer ahir durant el seu discurs inicial: intentar seduir el PSOE amb les propostes de l'acord PP-C's. El líder del partit taronja s'ha volgut erigir com l'única força de "centre" capaç d'unir el vell bipartidisme i ha aprofundit en els punts que comparteixen socialistes i populars en l'acord segellat amb Rajoy. "Encara que vostès no ho pensin, estan més units del que els sembla", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però el líder de Ciutadans ha tornat a recordar que el pacte amb el PP és tan sols un "pla B" i que el "pla ideal seria un nou president de consens". Després de criticar dimarts el to "poc enèrgic" del discurs d'investidura de Rajoy -"Si ni ell es creu la investidura, qui ho farà?", es preguntava el seu portaveu, Juan Carlos Girauta-, Rivera també ha rebatut el líder popular per compartir una visió "optimista" d'Espanya. En aquest sentit, ha insistit que en cap pas ha firmat un acord de govern i que "hi ha l'oportunitat de controlar un govern en minoria". Per això ha demanat la complicitat del PSOE per controlar el PP, de qui no es "refia" en matèria anticorrupció.

"Ciutadans s'ha assegut a parlar amb els que no parlen i hem demostrat que al centre hi ha la virtut. La paradoxa és que de les 150 propostes acordades amb el PP n'hi ha 100 que vam aprovar amb el PSOE", ha dit intentant comprometre el líder socialista, Pedro Sánchez. "Sovint, en la política, cal escollir entre el que és dolent i el que ho és menys", ha afegit per explicar la seva posició i demanar l'abstenció del PSOE.

Rajoy (finalment) es recorda de Rivera

Després de no haver mencionat Rivera en cap moment durant el discurs d'investidura, el president espanyol en funcions, aquest dimecres, finalment, l'ha mencionat. Però no amb bones paraules, precisament. Primer ha dit que no "creu que passi a la història" per l'acord firmat amb Ciutadans. "Crec que ens entendrem, senyor Rivera, perquè no ens queda més remei", ha afegit ja en el torn de rèplica.

Amb tot, la resposta de Rajoy a Rivera ha estat el més moderat amb diferència. Ha estat el moment en què s'ha dedicat més a defensar l'acord PP-C's.

Les mesures de l'acord

Rivera ha reivindicat l'acord que ha signat amb el PP i n'ha desgranat algunes de les mesures estrella. "Volem que els que han fet les coses malament paguin impostos i els que les han fet bé, en paguin, però menys", ha dit en referència a la recuperació dels diners de l'amnistia fiscal que inclou el pacte.

També ha recordat que el pacte inclou la dació en pagament -tot i que amb limitacions- i s'ha referit directament a Pablo Iglesias: "En lloc de demanar el CNI hem demanat la dació en pagament. Prengui'n nota". Des del seu escó, el líder de Podem s'ha colpejat la galta i li ha respost: "Quina cara més dura".

També ha fet servir Rivera les reformes en terreny educatiu, que inclouen una referència al trilingüisme que, segons el Govern, posa en risc la immersió lingüística a Catalunya, per defensar el pacte. El candidat de la formació taronja l'ha defensat argumentant que la reforma busca "l'excel·lència".

Allunyats en la corrupció: "No ens en refiem" de Rajoy

Rivera ha seguit enumerant punt per punt una gran part de les mesures pactades, com les retallades a les Diputacions, la reforma del finançament autonòmic o el paquet de lluita contra la corrupció. En aquest punt, ha coincidit amb Rajoy en què "qui més digne és contra la corrupció no és qui més s'indigna sinó qui més coses hi fa en contra". Tot i així ha marcat distàncies amb el candidat a president i ha insistit: "No ens en refiem".

Per aquesta malfiança, ha dit, han forçat el PP a signar un pacte contra la corrupció i a acceptar una comissió d'investigació sobre el presumpte finançament il·legal del partit. El líder del partit taronja ha aprofitat per obrir el pacte anticorrupció a la resta de forces.

De fet, la corrupció ha estat el punt en què més allunyats s'han mostrat els flamants aliats, perquè Rajoy ha fet una crida a no demonitzar la política: "La immensa majoria dels servidors públics que he conegut no van assumir responsabilitats per res més que per una vocació de servei públic". També ha fet una crida a la prudència i ha alertat que de vegades"es cometen grans injustícies quan es pretenen castigar conductes que després es demostra que no van ser incorrectes".

stats