CAS NÓOS
Política 21/05/2016

Roca va demanar al jutge reunir-se per la infanta

Castro detalla que l’advocat volia programar una trobada clandestina abans que imputés Cristina

Agnès Antich
3 min
El jutge instructor del cas Nóos, José Castro, a l’entrada dels jutjats de Palma.

PalmaL’advocat de la representació processal de la infanta Cristina, Miquel Roca, va demanar durant la investigació del cas Nóos reunir-se clandestinament amb el jutge instructor de la causa, José Castro. Així ho assegura el titular del jutjat d’instrucció número 3 de Palma en un escrit dirigit al jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz, que investiga el sindicat Manos Limpias i Ausbanc en el marc d’una altra causa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Jaume Riutort, de l’equip de la defensa de la infanta, liderat per Roca, va oferir al jutge Castro programar una trobada en una finca a Barcelona o Mallorca, protegida dels periodistes i fotògrafs, abans de la imputació de la infanta, l’any 2013. Segons Castro, Riutort tenia l’encàrrec d’obtenir la “primícia informativa” sobre quina seria la seva decisió en relació amb la situació processal de Cristina. Castro especifica en la missiva a Pedraz que quan ho va explicar al fiscal del cas, Pedro Horrach -per si estava al cas de la invitació-, el fiscal va contestar amb un sec i rotund “no”.

Una reunió fora del jutjat

“No li vaig demanar quin seria l’ordre del dia de la reunió perquè era obvi que el senyor Roca i jo no tenim més assumptes en comú que el de Cristina de Borbó”, escriu Castro en la carta. Va contestar als advocats que seria la primera vegada que es negava a rebre un lletrat que intervé en una causa que instrueix perquè, en tot cas, la reunió havia de ser necessàriament al seu despatx del jutjat, en horari laboral, o bé, en cas d’estar de guàrdia, a qualsevol hora, al jutjat de guàrdia.

En l’escrit remès a l’Audiència Nacional, Castro deixa en l’aire els seus dubtes en relació amb la trobada. “No puc, ni he d’esbrinar quines proposicions m’haurien pogut oferir si hagués concorregut a aquesta pretesa reunió altament secreta”, detalla el jutge. L’instructor del cas Nóos assegura que va recordar aquesta proposició quan els mitjans de comunicació es van fer ressò de la presumpta extorsió de Manos Limpias als advocats de la infanta, que haurien pretès retirar l’acusació contra Cristina a canvi de diners. Aquesta presumpta extorsió va provocar en Castro “una gran vergonya” -tal com ho relata a la carta- i el va fer dubtar de si a l’acusació popular també li haurien pogut fer un oferiment semblant al seu. El jutge entén que, en aquestes reunions, s’haurien pogut produir “ofertes i exigències que després denuncia qui precisament les pot haver propiciat”. Castro posa així el seu punt de mira en el despatx que defensa la germana del rei Felip VI.

El paper de Manos Limpias

El jutge també exposa en la carta que si l’advocada Virginia López Negrete, que representa el sindicat Manos Limpias com a acusació popular personada en el cas Nóos -que actualment jutja la secció primera de l’Audiència Provincial de Palma-, fos també autora dels delictes pels quals el jutge Pedraz va ordenar la presó provisional per a Miguel Bernad, secretari general del sindicat, “aplaudiria la seva expulsió del cas”.

En la carta, l’instructor exposa que el mes d’abril passat va plantejar al degà dels jutjats de Palma, Francisco Martínez Espinosa, la possibilitat de parlar amb Pedraz i oferir-se com a testimoni de la causa que instrueix sobre Manos Limpias, i que ha suposat l’entrada a la presó de Miguel Bernad i també del president d’Ausbanc, Luis Pineda, per presumptes delictes d’extorsió, estafa, amenaces i organització criminal, entre d’altres. El jutge degà de Palma, que coneix Pedraz, li va trucar des del seu telèfon, per la por de Castro de tenir el mòbil intervingut. Finalment, l’escrit firmat per Castro ha arribat al jutge de l’Audiència Nacional per via notarial.

stats