DÈFICIT PÚBLIC
Política 07/03/2012

El PSC acusa el Govern de "malbaratar la unitat política" per reclamar més marge amb el dèficit

ICV reclama que les comunitats autònomes puguin assolir més dèficit que l'Estat per les seves polítiques socials i ERC denuncia una "asfixia premeditada" de Madrid

Roger Tugas / Ara
2 min
La secretària econòmica del PSC, Rocío Msrtínez-Sampere, en roda de premsa al Parlament

BarcelonaLa secretària econòmica del PSC, Rocío Martínez-Sampere, ha retret aquest matí al Govern que ahir "va malbaratar la unitat política" en abstenir-se en la votació del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) després de rebre el suport de tota l'oposició per reclamar un major marge de dèficit que l'1,5% que proposa l'executiu central. "Demanem explicacions d'una actitud inaudita vistes les declaracions del matí de Francesc Homs", ha reclamat la diputada socialista, ja que el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, a tenor seu, "no va defensar l'autogovern de Catalunya ni els interessos dels catalans". En aquest sentit, Martínez-Sampere ha reclamat que el dèficit de les comunitats autònomes pugui arribar al 2% aquest 2012 per garantir una càrrega més equitativa de l'esforç. Segons diversos estudis que ha realitzat el PSC aquest seria el percentatge més "just i racional".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la mateixa línia, la portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha assegurat que no esperava que "aquell abraonament previ al CPFF acabés convertint-se en una tímida abstenció". A tenor seu, Mas-Colell hauria hagut d'oposar-se, d'una banda, a la xifra total de dèficit i, de l'altra, plantar-se davant el repartiment de les càrregues que proposava l'Estat i ha anunciat que portarà al Parlament el debat entorn la distribució del dèficit entre les diferents administracions de l'Estat. "Aquelles administracions que tenen la major despesa en educació, salut i benestar social, que majoritàriament són les comunitats autònomes, són les que haurien de participar en la mateixa proporció del dèficit", ha destacat Camats, que creu, amb un objectiu global del 5,8%, les autonomies haurien de poder arribar al 2,9%, el govern espanyol, a l'1,7%, i les administracions locals, a l'1,1%.

Finalment, la portaveu d'ERC, Anna Simó, ha descrit l'abstenció del Govern al CPFF com un actitud "poc valenta i absolutament incoherent". Simó ha recordat que l'oposició de la Generalitat havia utilitzat els mateixos arguments que la 'Junta de Andalucía' per denunciar la proposta de distribució del dèficit que havia fet l'Estat, però el govern andalús va ser l'únic que va va votar en contra. Pels republicans, els resultats del CPFF d'aquest dimarts tornen a demostrar que el Principat viu una "asfixia premeditada" per part de l'Estat i que la pertinença de Catalunya a Espanya "és absurda, inconvenient i pèssima" pels interessos dels catalans.

CiU nega "cap credibilitat ni autoritat" als socialistes

El portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha respost que els socialistes no tenen "cap credibilitat ni autoritat" per exigir fermesa en la defensa dels interessos de Catalunya i ha reclamat a Mariano Rajoy que replantegi l'objectiu de dèficit quan elaborari els pressupostos de l'Estat, perquè no es poden posar, ha dit, "objectius impossibles i que posen en risc coses bàsiques de l'estat del benestar". Turull ha considerat que el Govern de Catalunya és qui està "més legitimat i té més autoritat moral" per reclamar que l'Estat flexibilitzi l'objectiu per a les comunitats.

stats