Política 25/09/2017

Romeva al Sciences Po de París: “Votar en un referèndum no és un crim”.

El números dos de l'ambaixada espanyola a París ha intervingut en el torn de preguntes per dir que "són els jutges catalans a Barcelona i no a Madrid els que han pres les mesures"

Alicia Sans
2 min
Raül Romeva durant la conferència al Sciences Po de París

ParísDavant un centenar d’estudiants de la facultat de dret de Sciences Po de París, el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, s’ha mostrat determinat davant la cita del pròxim 1 d’octubre: “Votarem”, ha dit Romeva, que ha assegurat que “s’haurà d’escollir entre democràcia o repressió”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Vull ser molt clar: estem vivim una situació inèdita produïda per una acció de demofòbia d’un estat que cada vegada més utilitza accions autoritàries”, ha dit Romeva, en el marc d’una conferència titulada 'Autodeterminació i democràcia: el cas de Catalunya' organitzada per la prestigiosa escola francesa, que ja va convidar Romeva ara fa quatre anys.

“No hi ha un problema català, sinó un problema amb la democràcia”. De fet, el conseller ha denunciat que “la democràcia dins de l’estat espanyol està en risc”. En aquesta línia, Romeva ha volgut deixar clar a l’auditori, majoritàriament francès, que “aquest no és un debat sobre la independència sinó sobre drets i llibertats fonamentals”, que estan sent reprimits i vulnerats, segons Romeva. El conseller ha aprofitat per posar l’exemple d’Escòcia: “El referèndum hauria pogut ser com el que van fer al Regne Unit”.

Romeva també ha recordat que “la reivindicació de l’autodeterminació ha sorgit del poble”, que ara mateix està confrontat “a un Estat amb una actitud totalitària”. I ha assegurat que “votar en un referèndum no és un crim”. De fet, Romeva ha dit que “tractar això com un crim és no tenir respecte per a la gent”.

Intervé l'ambaixada espanyola

En el torn de preguntes, on han intervingut diversos estudiants i assistents a l’acte, també hi ha participat Alfonso Tena, el número dos de l’ambaixada espanyola a França. “Heu descrit una Catalunya idíl·lica”, ha dit Tena, en contraposició a “una Espanya vista com un monstre, com una dictadura que està en contra de tothom”, ha continuat. “Però les coses no són així. Són els jutges catalans a Barcelona i no a Madrid”, ha recalcat, “els que han pres les mesures”, ha afegit Tena. I ha conclòs: “Aquest debat a França seria inimaginable”.

Com a resposta, el conseller li ha agraït la seva presència a l’acte i li ha demanat que aquest debat polític es traslladi a Espanya. “En lloc d’impedir certs debats, hauria sigut millor que haguéssim dialogat”. Però Romeva ha recordat que “a la taula de negociacions no hi ha ningú”.

A l’acte també hi ha intervingut el professor i un dels autors de l’informe 'Catalonia’s Legitimate Right to Decide', Guillaume Tusseau, que analitza el dret a decidir dels catalans en el marc del dret internacional, europeu i espanyol. De fet, Tusseau, que ha introduït la intervenció de Romeva, ha afirmat que “el cas de Catalunya no és només català, sinó que també és internacional i europeu”.

stats