Política 23/09/2017

Romeva envia un informe a les cancelleries sobre l'"atac descarat" contra l'autogovern català

La conselleria d'Exteriors fa referència al macrooperatiu policial de dimecres i les detencions

Ara
1 min
Concentració espontània de ciutadans davant de la conselleria d'Economia durant l'operació de la Guàrdia Civil contra l'1-O

BarcelonaLa conselleria d'Exteriors ha enviat un informe a totes les cancelleries del món en què explica "l'atac descarat" contra "el principi d'autogovern" que representa la macrooperació policial d'aquest dimecres, amb escorcolls a desenes d'edificis de la Generalitat i 15 detencions. L'informe del departament de Raül Romeva desgrana algunes de les accions policials de dimecres i dels dies abans i afirma que es tracta d'un "estat d'emergència no declarat". El document descriu la situació com "una violació terrible dels drets i llibertats que se suposa que la Constitució espanyola defensa".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'informe d'Exteriors, el quart que envia sobre el referèndum, explica que "la policia espanyola va escorcollar 22 edificis del govern català, incloent-hi quatre conselleries, va escorcollar cases privades, va detenir 14 alts càrrecs acusats de sedició i desobediència, i en va multar alguns". A més, es fa ressò de l'escorcoll al setmanari 'El Vallenc' el 9 de setembre i les entrades de la policia a diverses redaccions de diaris catalans, i descriu els fets com "atacs contra la llibertat d'informació i de premsa".

També valora la confiscació de cartells sobre el referèndum i la suspensió d'esdeveniments com una "debilitació de la llibertat de reunió". L'informe explica també les accions del govern espanyol "que bloquegen l'accés de Catalunya als seus propis recursos", cosa que interpreta com "un altre pas cap a la suspensió de l'autonomia financera de Catalunya".

El document d'Exteriors diu que, no obstant, "les preparacions continuen", referint-se al referèndum de l'1 d'octubre, i explica que ja s'han fet públics els col·legis electorals on la gent està cridada a votar. També es fa ressò d'una enquesta del diari 'Ara' de la qual es conclou que el 60% de catalans volen votar.

stats