Política 15/06/2017

Romeva rebutja una aliança d'esquerres amb els comuns al Parlament abans del referèndum

El conseller reitera que hi haurà una comissió internacional per validar el referèndum

Xavi Tedó
3 min
Romeva rebutja la proposta dels comuns de construir una majoria d'esquerres al Parlament

BarcelonaEl conseller de Relacions Institucionals i Exteriors, Raül Romeva, ha rebutjat la crida que va fer ahir durant la moció de censura al PP el coordinador de Catalunya en Comú i portaveu dels comuns al Congrés, Xavier Domènech, de construir una majoria d'esquerres al Parlament: "El 80% dels catalans volen votar, la majoria és aquesta; tinc la impressió que mirar cap a una altra banda és perillós i que hem de respondre amb valentia". "Tenim un mandat i una oportunitat històrica; per als que som d’esquerres, la via de la construcció d’una república és pertinent", ha afegit Romeva en una entrevista a 'El Matí de Catalunya Ràdio'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel que fa al referèndum, ha reiterat avui que el referèndum de l'1 d'octubre serà validat per una comissió internacional. Sense concretar-ne els detalls, que es donaran a conèixer els propers dies, s'ha limitat a dir que la comissió estarà integrada per experts en diferents àmbits "des de juristes fins a observadors, polítics i periodistes ". "Ho volem fer amb acompanyament internacional", ha conclòs el conseller.

En qualsevol cas, ha afirmat que el referèndum es farà "garantint allò que a escala internacional es considera raonable i coherent des d'un punt de vista de les normes democràtiques" i ha assegurat que el Govern està obert perquè "vingui tothom que vulgui".

Pel que fa a l'anunci del president Puigdemont de crear una borsa de voluntaris perquè col·laborin en el referèndum, Romeva ha deixat clar que és "un tema que no ha de preocupar ningú". No ha volgut explicar la diferència amb els voluntaris del 9-N, però ha reiterat que "es farà el que s'ha fet sempre en processos d'aquest tipus amb la presència d'agents electorals".

Romeva també ha assenyalat que "els catalans que viuen a l'exterior estan preocupats perquè no s'ha resolt la seva participació", però ha apuntat que la llei del vot exterior que està ultimant el Govern ha de facilitar que puguin complir un dret que "s'ha conculcat els últims temps". En aquest sentit, el registre voluntari de catalans a l'estranger en què treballa el Govern permetrà "saber qui hi ha a l'exterior". "Podrem dirigir-nos-hi perquè fins ara aquesta informació la té l'Estat i la gestiona no per ajudar precisament a reconèixer els seus drets", ha afegit.

"Que tothom pugui votar en les mateixes condicions" és l'objectiu de l'executiu, ha insistit Romeva, que ha afegit que cal trobar una solució perquè no es repeteixi el que va passar el 27-S, a les últimes eleccions al Parlament, en què només van poder votar 14.000 dels 200.000 catalans que viuen fora. En qualsevol cas, Romeva ha anotat que la Generalitat tindrà la màxima cura perquè "no es pugui posar en risc el resultat de la votació".

Retard al Parlament

Després d'aquesta entrevista, a Romeva l'esperava una interpel·lació del PP sobre les pràctiques democràtiques de la Generalitat presentada per la diputada Andrea Levy, que ha hagut d'esperar uns minuts abans de començar perquè el conseller ha fet tard. "Tanta transparència que és transparent", ha ironitzat Levy mentre Romeva no arribava.

La diputada popular ha exposat un "decàleg" de tots els punts que, a parer del seu partit, demostra la manca de democràcia en les pràctiques de la Generalitat, que van començar amb l'aplicació del programa electoral de JxSí tot i haver "perdut" el plebiscit del 27-S. Levy també ha inclòs l'aposta pel referèndum, que no apareixia en un inici al full de ruta de la coalició de govern. La vicesecretària de programes i estudis del PP també s'ha referit a la llei de transitorietat que "els diputats no coneixen" i a la modificació del reglament que ha de servir per tramitar-la de forma exprés.

Romeva s'ha defensat al contraatac i s'ha queixat que el PP doni "lliçons d'ètica i responsabilitat", vistos els casos de corrupció que afecten els populars. El conseller ha lamentat que es parli de falta de democràcia en els plans el Govern, que busquen satisfer la "demanda d'un 80% de la població de fer un referèndum", mentre que a l'estat espanyol és "perfectament legal" defensar les tesis franquistes i "es donen diners a la Fundación Francisco Franco.

stats