CANVI DE CICLE
Política 29/10/2013

PP, PSOE i UPyD rebutgen de ple al Congrés el dret a decidir de Catalunya

Els socialistes s'han desmarcat de Rosa Díez en defensar una reforma federal i li han retret una defensa "caïnita" de la Constitució

Roger Tugas
2 min
Rubalcaba i Rosa Díez, en una imatge recent / EFE

BarcelonaUnanimitat entre els partits espanyols –excepte IU– a l'hora de rebutjar el dret a decidir de Catalunya aquest dimarts al vespre al Congrés. Ho han fet arran d'una moció defensada per la líder d'UPyD, Rosa Díez, en què reclamava precisament rebutjar "la fal·làcia del denominat 'dret a decidir'", tancar la porta que "una part de la ciutadania pugui decidir sobre l'organització territorial de l'Estat", i proclamar que "ningú no està per sobre de la llei i no pot permetre's trossejar el cos de la ciutadania ni redefinir el subjecte de la sobirania nacional". "Quan una institució autonòmica planteja vulnerar la Constitució, vulnera els drets dels ciutadans i és antidemocràtica", ha afirmat Díez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La diputada del PP Àngels Esteller ha anat més enllà i ha demanat incloure una esmena a la moció –que no ha estat acceptada– per blindar del tot la indivisibilitat de l'Estat, ja que considera que "no existeix el dret a decidir d'una part del país encara que ho decidís tota la sobirania nacional, això seria cedir a les tesis independentistes". La popular també ha assegurat que "el dret internacional no empara l'autodeterminació de Catalunya". Al seu torn, el diputat del PSOE Ignacio Sánchez Amor ha deixat clar que "el PSOE està en contra de l'anomenat dret a decidir" i de "cap consulta que no sigui per les vies legals". Tot i això, ha retret a Rosa Díez que "la Constitució no es defensa des de posicions dogmàtiques i caïnites" i ha reclamat una reforma de la carta magna, ja que "no es defensa la Constitució picant amb ella algú altre que té un model de país diferent".

Catalans, bascos i IU-ICV, en contra de la moció

Els partits catalans i bascos i el grup d'IU-ICV han carregat contra la moció. Jordi Jané (CiU) ha afirmat que "la Constitució no nega que una part pugui decidir el seu autogovern" i ha insistit en la voluntat de negociar una "consulta legal i acordada". El portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, ha defensat que "el dret a l'autodeterminació és un dret internacionalment reconegut en tractats subscrits per l'Estat, per a tots els pobles del món". "El que no existeix és l''alterdeterminació', el dret dels pobles veïns a privar de llibertat un altre poble", ha ironitzat. "El dret a decidir el defensem també els que no som nacionalistes ni independentistes", ha afegit el diputat d'EUiA Joan Josep Nuet, que ha defensat també el dret a l'autodeterminació des de posicionaments federals. El PNB i Amaiur també s'han pronunciat en contra de la moció.

stats