Política 16/10/2017

Rovira diu que "els ciutadans van declarar la independència" però s'obre a votar-ho al Parlament per dissipar dubtes

La número dos d'ERC diu que "faran el que calgui" per demostrar que s'ha apostat per la independència

Ara
2 min
marta rov

BarcelonaLa secretària general d'ERC i portaveu al Parlament de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha afirmat que els ciutadans ja van declarar "materialment" la independència de Catalunya el passat 1-O i que per aquest motiu el Parlament no ha de fer cap altra votació, per tal de no alterar "la proporcionalitat i la representativitat" del resultat del referèndum. Segons ha dit, "la independència la van declarar els ciutadans" i ara són les institucions les que "han d'aplicar el mandat". Tot i això, ha dit que "si resulta necessari aclarir el mandat", els partits independentistes "faran una votació" al Parlament per dissipar dubtes. Així ho reclama la CUP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El resultat del referèndum implica la independència de Catalunya, però si resulta necessari aclarir el mandat farem una votació, encara que jo no la veig necessària", ha dit Rovira a 'Els Matins de TV3'. La número 2 d'ERC ha citat l'article 4 de la llei del referèndum per dir que el Parlament no ha de declarar la independència, sinó que és suficient la compareixença del president per traslladar els resultats al Parlament. Ara bé, per tal de resoldre dubtes, la republicana ha dit que la cambra ho podria votar pròximament.

"Farem el que calgui perquè no hi hagi cap dubte que els ciutadans han apostat per la independència", ha assegurat. De fet, a partir de les 10.00 h s'ha reunit la junta de portaveus al Parlament per parlar del pròxim ple, que podria ser, segons demana la CUP i ara s'hi ha obert també Junts pel Sí, el de la votació de la independència. L'òrgan parlamentari s'ha reunit a les 10.15 h, però la trobada ha durat poc més de 5 minuts. Fonts de Cs, PSC i la CUP coneixedores de la reunió han explicat que serà a la tarda quan la junta decidirà la data i l'ordre del dia del pròxim ple, un cop es conegui la reacció del govern espanyol a la carta.

Rovira també ha deixat clar que el seu partit no preveu un escenari d'eleccions a Catalunya, perquè això suposaria no respectar el resultat expressat pels catalans l'1-O.

Forn diu que si el diàleg no és correspost declararan la independència

Sobre la declaració d'independència també ha opinat el conseller d'Interior de la Generalitat, Joaquim Forn. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Forn ha dit que si la carta de Puigdemont a Mariano Rajoy en què dona dos mesos per al diàleg no és corresposta, el següent pas serà la declaració d'independència, i no ha descartat que es produeixi abans de Nadal.

Forn ha reconegut que la via del diàleg és difícil, però ha demanat "no cremar etapes" abans de conèixer la resposta del govern espanyol.

stats