POLÍTICA
Política 22/07/2011

Rubalcaba retreu a Mas que estigui disposat a pactar amb el partit que va recórrer l'Estatut

El candidat del PSOE a les eleccions generals es mostra contrari a obrir ara el debat del pacte fiscal

Acn
2 min

BarcelonaEl candidat del PSOE a les eleccions generals, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha retret a Artur Mas que no faci distincions a l'hora d'oferir un acord estable a Madrid a la formació que governi a canvi del pacte fiscal, independentment de si la Moncloa està ocupada per un president del PSOE o del PP. En una entrevista a RAC1, Rubalcaba ha apuntat que Mas "hauria d'explicar" als seus votants un acord amb el PP, una formació que ha fet un "mal espectacular" a Catalunya i que ha atiat la catalanofòbia arreu de l'Estat. Malgrat tot, no s'ha mostrat partidari d'impulsar ara un pacte fiscal perquè primer "convé esgotar el model de finançament que tenim".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rubalcaba ha demanat a Mas "que expliqui als catalans que vol ser soci estable de Rajoy, que és qui ha creat aquesta situació, que és el que va recórrer l'Estatut al Tribunal Constitucional" i qui ha atiat la "desafecció" entre els territoris, ha sentenciat. "Si Mas ho ha oblidat, ell mateix, perquè serà ell qui ho haurà d'explicar". Malgrat tot, Rubalcaba ha recordat que si la condició "sine qua non" és el pacte fiscal "ho tindrà complicat" amb el PP.

Rubalcaba ha assegurat que li produeix "irritació" veure com a Catalunya es compara el PSOE i el PP. "Nosaltres vam ser els que vam decidir resoldre el contenciós dels papers de Salamanca i no vull ni explicar les coses que he sentit del PSOE per part de dirigents del PP per aquesta raó", ha recordat. En aquest sentit, ha afirmat que el govern de Zapatero ha "complert" els seus compromisos amb Catalunya, com ho demostra el fet que "té un Estatut", que "és veritat que no és el que molts catalans haurien volgut, però en tot cas és el que està donant més autonomia de la seva història".

Aquesta ha sigut la resposta del candidat del PSOE a les manifestacions d'Artur Mas, que aquest divendres s'ha ofert com a "soci permanent i estable" del pròxim govern espanyol a canvi que l'Estat accepti el pacte fiscal per a Catalunya. En una entrevista a TV3, el president ha avançat que CiU plantejarà els canvis en el sistema de finançament després dels comicis, tant si s'avancen a la tardor com si es fan el 2012.

stats