Política 04/11/2011

Rubalcaba vol "córrer més" per atrapar a Rajoy

Valenciano carrega contra el PP que qualifica com "una de les dretes més retrògrades d'Europa" i adverteix que "no hi ha res escrit, el PP només guanya si nosaltres el deixem guanyar". Tomás Gómez diu que el PSOE i el PP no són el mateix perquè "a nosaltres ens va fundar un grup de treballadors i a ells ministres franquistes".

Ferran Casas/miquel Codolar
4 min

MadridEl candidat socialista a les eleccions espanyoles, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha destacat la "importància" d'aquesta campanya i el debat dels propers dies malgrat la voluntat del PP de convertir-la en "vàlium" i ha donat a entendre que les properes dues setmanes arriscarà. "Farem la campanya exactament dient la veritat com la sentim, com la veiem, i començarem per dir als espanyols que hi ha hagut una recaiguda europea, espanyola" i que tothom ha de "fer un esforç", sobretot "els que més tenen". Davant d'això, ha demanat al PP "que digui la veritat, quin model alternatiu vol". Al final del míting ha reconegut que ella ha entrat "tard" i que va "per darrera" i per això ha demanat "córrer més que el PP, amb més ganes i sobretot amb més conviccions, 15 dies per córrer". El PSOE, per tant, pujarà el to i innovarà per remuntar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

També ha dit que s'ha de ser exigent amb les autonomies perquè han de fer servir a la sanitat els diners que tenen per invertir en sanitat i que no s'hi val parlar del copagament. Ha indicat que la campanya es centrarà en "els drets o les retallades" i ha indicat que Esperanza Aguirre ha convertit Madrid en el "laboratori" de Mariano Rajoy. Ha dit que és el moment de recordar amb orgull, humilitat i demanant disculpes quan cal, que el PSOE ha impulsat l'educació, la sanitat, la llei de la dependència. Ha exposat que amb la dreta, a Europa "les pèrdues es socialitzen i els beneficis sempre es privatitzen i nosaltres no creiem en això".

Rubalcaba ha iniciat la campanya davant d'unes 3.000 persones a Alcalà (Madrid), on abans d'iniciar la seva intervenció ha dipositat una pancarta amb el lema "Lluita pel que vulguis" dins una urna. Acompanyat amb crits de "president, president", ha començat el míting dient que "en matèria d'igualtat si no s'avança retrocedim" i que lluitarà per mantenir la llei actual de l'avortament perquè "les dones tenen el dret d'interrompre el seu embaràs". S'ha compromès a que les dones "tinguin més poder" i per això ha dit que ha posat a Elena Valenciano i Cristina Narbona a l'equip de campanya.

Tomás Gómez carrega contra les retallades d'Aguirre

El president del PSOE madrileny, Tomás Gómez, ha començat la seva intervenció criticant que la presidenta de la comunitat de Madrid no s'assegui a parlar amb amb els professors i mestres. Ha centrat el seu discurs en les retallades en educació que ha qualificat com una "calculada maldat enorme contra la que s'ha de lluitar" i "l'abandonament de la sanitat perquè facin negoci també molt pocs amb el que és de tots".

Ha indicat que "això mateix és el que farà Mariano Rajoy si guanya a tot Espanya, posar el que és de tots a les mans de molt pocs". Ha alertat contra els "poderosos, especuladors, els que ara es diuen mercats" i ha dit que el 20-N s'ha de fer "un acte de rebel·lia contra els especuladors que han hipotecat el futur de tantes persones". Ha advertit que el PSOE i el PP no són iguals perquè "a nosaltres ens va fundar un grup de treballadors i a ells ministres franquistes".

Valenciano: "No hi ha res escrit"

La coordinadora de campanya del PSOE, Elena Valenciano, ha dit que el PSOE complirà el deure de "parlar amb la gent i dirigir-nos, sobretot, als que estan disgustats i enfadats per dir-los que sí, que ho sabem, que això és dur i que encara ens queda un camí per recórrer i que potser podríem haver fet les coses una mica millor, però ho hem fet el millor que hem pogut". Ha dit que el PSOE ha lluitat contra la crisi mentre que el PP ha estat "l'aliat polític de la crisi durant tots aquests anys". Per això ha destacat que només en Rubalcaba es pot trobar el "valor, compromís i eficàcia demostrada també en la lluita contra el terrorisme d'ETA a qui ha derrotat".

Ha dit que el PSOE és "més necessari que mai" perquè "el PSOE no va néixer per als moments fàcils ni per la resignació". Ha criticat "una de les dretes més retrògrades d'Europa" en referència al PP. Ha afegit que "el canvi que proposa Mariano Rajoy és un canvi cap enrere" i pel que fa al dia de les eleccions ha dit que "no hi ha res escrit, el PP només guanya si nosaltres el deixem guanyar". Per això ha apel·lat a "l'orgull del PSOE".

Rubalcaba: "Si et passes retallant tens anèmia"

Hores abans, en un míting a Torrelavega, a la seva Cantàbria natal, ha aprofitat per carregar contra el model "ocult" de Mariano Rajoy, el seu rival del PP, que no és altre que les retallades que estan duent a terme els governs autonòmics conservadors. "Si et passes amb els ajustos tens anèmia i així l'economia no creix, no n'hi ha prou, cal reactivar-la des del sector públic", ha explicat.

El candidat del PSOE ha afirmat que no té por de parlar de pujar impostos, de demanar "un esforç a qui més té" i per això ha reiterat que gravarà més les grans fortunes i la banca. "Hi ha sortides progressistes a la crisi", ha assegurat abans de demanar als militants del PSOE que vagin "amb el cap ben alt fer la feina feta". Rubalcaba obrirà formalment la campanya a Alcalà d'Henares, al cinturó de Madrid, avui a la mitjanit.

Podeu llegir la informació completa a l'ARA Premium.

stats